Апел српских интелектуалаца и странака за очување Републике Српске

Срна
Апел српских интелектуалаца и странака за очување Републике Српске

Београд - Више од 150 јавних личности и лидера патриотских политичких организација у Србији потписало је петицију којом апелују на званичнике и страначке вође у Републици Српској да раде на њеном очувању.

Апел у виду петиције потписали су истакнути српски интелектуалци, академици, професори универзитета, књижевници, лидери Демократске странке Србије /ДСС/, Покрета "Двери" и Српске радикалне странке /СРС/.

Они су позвали политичаре у Републици Српској да се "уздрже од учешћа у било ком нивоу власти на штету српског народа".

Потписници апела навели су четири захтјева од којих траже да се не одступи и позвали све српске политичке чиниоце да их се придржавају.

Као први се наводи да се уставни статус Републике Српске, успостављен у Дејтону 1995. године, ни по коју цијену не смије мијењати на штету српских националних интереса.

У апелу се наводи да се постојеће надлежности Републике Српске, битно смањене противуставним одлукама високог представника, не смију даље смањивати зарад јачања и проширивања надлежности средишњих власти БиХ у Сарајеву.

"Требало би све учинити да буду враћене дејтонске надлежности Републике Српске, а прво треба тражити укидање Суда БиХ као кривичног суда којим се дерогира надлежност судства у оба ентитета", наводи се у апелу.

У четвртом захтјеву се наводи да "у погледу очувања изворног уставног статуса и постојећих надлежности Републике Српске треба по сваку цену спречити било какву пукотину, а камоли раскол у српској политичкој и страначкој елити, као и учешће у било ком нивоу власти на штету српског народа".

ДСС је саопштио да је одлука о покретању петиције донесена на заједничком састанку ДСС-а, "Двери" и истакнутих српских интелектуалаца прошле недјеље и да представља још једну у низу заједничких активности патриотских политичких снага у Србији.

Међу потписницима су академици Коста Чавошки, Василије Крестић, Рајко Петров Ного, Гојко Ђого и Драган Недељковић, предсједник ДСС-а Санда Рашковић Ивић, предсједник СРС Војислав Шешељ и члан Старешинства покрета "Двери" Бошко Обрадовић.

Ту су и професори Леон Коен, Мило Ломпар, Слободан Антонић, Јасмина Вујић, Мирко Зуровац, Ратко Марковић, Милан Брдар, сенатор Републике Српске Миливоје Иванишевић, уредник часописа Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић, књижвник Милован Данојлић, спортиста Милутин Шошкић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана