Apel da trasa auto-puta ne ide najplodnijom zemljom južno od Mostara

Srna
Apel da trasa auto-puta ne ide najplodnijom zemljom južno od Mostara

Mostar - Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima najviše srpskih povratnika, apeluju da planirana trasa auto-puta ne ide kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja jer će nanijeti nesagledivu štetu i prijeti ponovnom iseljavanju Srba sa svojih ognjišta.

Njihova borba traje tri godine, otkako je krajem 2016. godine dionica auto-puta ucrtana kroz južna mostarska naselja, a potom odluka o toj trasi usvojena u Parlamentu Federacije BiH.

Oni traže da se trasa auto-puta izmjesti tamo gdje je oduvijek i bila ucrtana - na brda iznad Mostara jer tvrde da je trasa usvojena mimo zakona i ucrtana preko aerodroma koji je proglašen za perspektivnu vojnu imovinu.

Vujadin Berberović iz mostarskog naselja Ortiješ ističe da su mještani zatražili pomoć na mnogim adresama i ukazali na to da su federalno Ministarstvo prostornog uređenja, kao i oba doma federalnog Parlamenta donijeli odluke mimo zakona.

“Smatramo da je to neregularno jer nisu mogli tu trasu da planiraju niže instance, pošto odluka Predsjedništva BiH od 24. novembra 2016. godine glasi da je aerodrom Ortiješ perspektivna vojna imovina koja je predata na upravljanje Oružanim snaga BiH. Prema tome, federalno Ministarstvo prostornog uređenja i Parlament FBiH nisu mogli donijeti odluku da trasa ide preko aerodroma”, rekao je Berberović Srni.

On navodi da 90 odsto trase kroz mostarska naselja ide preko srpske zemlje i da je to poruka Srbima da se ponovo iseljavaju sa ovih prostora.

“Od juga se trasa spušta u najljepši dio Hodbine, pored rijeke Bunice, prelazi u Malo Polje, gdje i Srbi i Bošnjaci žive od poljoprivrede, dalje ide u Kosor, Lakševine i Ortiješ. Prema samoj trasi, vidi se da je namjerno ucrtana sredinom parcela, gdje sve uništava”, kaže Berberović.

Naglasivši da je ogromna vrijednost zasađenih voćnjaka i vinograda i da je riječ o svjesno urađenoj zloupotrebi kada je ucrtana nova trasa auto-puta, Berberović je rekao da će to izazvati iseljavanje i ovo malo Srba u Mostaru.

“Ovim se zagađuje i uništava cijela južna zona. Ova trasa se sa brda spušta u južnu dolinu Mostara da bi u naselju Kočine ušla u tunel i ponovo se dizala u brdske predjele”, istakao je Berberović i poručio da Srbi neće odustati u namjeri da odbrane svoja imanja.

On očekuje da Predsjedništvo BiH neće povući svoju odluku o aerodromu Mostar i da će tako onemogućiti da ova trasa auto-puta uništi obradive površine i prirodne ljepote na jugu Mostara.

“Očekujemo podršku sva tri člana Predsjedništva. Posebno sam ohrabren nedavnim izjava predsjedavajućeg Milorada Dodika koji je kazao da će učiniti sve da zaštiti prava Srba u Mostaru. Isto tako vjerujem da će uz nas stati i Željko Komšić i Šefik Džaferović. Jedino je razumno da odluka Predsjedništva BiH ostane na snazi”, rekao je Berberović.

Podsjetivši da je tadašnji ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko 19. decembra 2016. godine uputio dopis Ministarstvu odbrane da im se odobri da trasa prelazi preko perspektivne vojne imovine, Berberović je naveo da ni do danas nisu dobili odgovor i da su bez toga ucrtali novu trasu.

Berberović ističe da je trasa koja je oduvijek bila planirana da ide obroncima Veleža jedino realno rješenje i da bi to mnogo značilo i za opštine istočne Hercegovine koje bi izašle iz saobraćajne izolacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana