Антић: Година 2018. биће година искушења

Антић: Година 2018. биће година искушења 01.01.2018 10:11 | Срна

Београд - За Републику Српску ће 2018. бити година искушења и било би добро да добије нови консензус власти и опозиције, а јако је важно да јој успију унутрашње реформе јер је много рањивија него што је била Србија када је стварала своју државу, рекао је Срни историчар Чедомир Антић.

Он је подсјетио да је руководство Републике Српске још прије три године најавило да ће 2018. бити година у којој ће изаћи са приједлогом рјешења будућности и да је, с обзиром на чињеницу да Дејтонски споразум не функционише, а да нема споразума о другим питањима, идеја српског руководства била да буду створене три републике које би биле у конфедералним везама.


"То је потпуно легитимно и то је бољи предлог од оног који су нудили Словенија, Хрватска, па ако хоћете и Македонија и БиХ /мада незаконито јер Срби нису на то пристали/ уочи распада југословенске државе. Било би добро да се са тим настави", рекао је Антић, који је и предсједник Напредног клуба.

Он сматра да, нажалост, нема подршке великих сила праведном рјешењу статуса БиХ и да "Србе гурају у то да траже независност".

"САД и ЕУ више нису заинтересоване колико су биле и највише би волели када би Срби могли вечно да буду гаранти да неће бити створена европска држава Ал каиде на Балкану", рекао је Антић.

Он је истакао да је Република Српска успјела да прошле године очува ону самосталност коју је имала и спријечено је даље урушавање самосталности када је ријеч о правосуђу, као и неуставна и незаконита тужба коју је на превару хтио да спроведе Бакир Изетбеговић против Србије.

Антић је оцијенио даје врло важно да Српска избјегне проблеме у које је Србија улазила док је градила своју државу.

"Србија је тада имала среће зато што велике силе нису хтеле да је окупирају и није било сумње у то да је то бастион српског народа. Када је реч о Републици Српској, она је много рањивија него што је то била Србије у 19. и почетком 20. века", рекао је Антић.

Према његовим ријечима, било би јако важно да Српској сљедеће године успију унутрашње реформе, јер како је закључио унутрашњих реформи без пуне демократије нема, пуне демократије нема уколико у њој нема консензуса и уколико у њој постоји реваншизам.

"Демократија мора да буде лишена реваншизма. Као што Додикова власт 2006. није гонила своје противнике које је сменила, тако не треба ни следећи то да раде", рекао је Антић.

Када је ријеч о положају српског народа у региону, Антић наводи да је протекла, 2017. година, била тешка година када је ријеч о правима српског народа, при чему је у Хрватској, Црној Гори и Македонији дошло до умањења права српског народа.

Он наводи да је у Црној Гори настављена политика потпуног негирања постојања српског народа макар и као националне мањине и започео организовани систематски прогон политичких вођа српског народа који су жртве монтираног процеса који, како каже "води криминална и у својој суштини аутократска власт Мила Ђукановића".

"У Македонији је дошла на власт Влада Зорана Заева, чија политика води ка томе да Срби и Србија буду оптужени за геноцид над Албанцима и да тај негативан однос дела македонске јавности према Србима и Србији треба да буде начин да се политички уједине са Албанцима са којима имају супротстављене ставове о различитим питањима", рекао је Антић.

Срби у Хрватској, иако су дио владе, су од 2013. године предмет разних организованих кампања, од којих неке воде и људи из врха власти Хрватске.

"То је озбиљан проблем са којим се Срби у Хрватској суочавају. До јула 2017. године било је двоструко више напада него раније и у Хрватској је чак регистровано више напада на Србе него на Косову и Метохији", рекао је Антић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица