Anketni odbor poziva na saslušanja zbog poplava?

Vedrana Kulaga
Anketni odbor poziva na saslušanja zbog poplava?

Banjaluka - Čelnici pojedinih republičkih institucija mogli bi biti javno saslušani u vezi sa djelovanjem tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Taj prijedlog biće iznesen na sjednici Anketnog odbora za utvrđivanje djelovanja nadležnih institucija tokom poplava koje su RS zadesile u maju prošle godine. Odbor, koji je formiran u sklopu Narodne skupštine RS, trebalo bi da se sastane početkom idućeg mjeseca.

Član Anketnog odbora Branislav Borenović kaže da je pregledao materijale koji su im dostavljeni i da su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

- Zatražiću da obavimo neku vrstu ispitivanja, jer imamo pravo da pozovemo na javno saslušanje čelnike institucija, ustanova i javnih preduzeća kako bismo se upoznali sa njihovim postupanjem. Imam pitanja i za ministra finansija i Vladu RS, direktore i druge koji su bili dužni da djeluju tokom poplava. Na sjednici Anketnog odbora predstaviću spisak rukovodilaca institucija sa kojima bi trebalo da budu obavljeni razgovori - rekao je Borenović.

On kaže da u dostavljenim izvještajima mnoge stvari nisu jasne.

- Izvještaji su prilično konfuzni, stari i ne daju kvalitetne informacije odboru koji na osnovu njih treba da sačini kvalitetan izvještaj - smatra Borenović.

Anketni odbor je u novom sazivu, koji je imenovan poslije konstituisanja Narodne skupštine, prvi put zasjedao u drugoj polovini aprila. Tada su se upoznali sa izvještajima institucija i ustanova o njihovom radu tokom poplava. Predsjednik odbora Jasna Lukić kazala je da su im iz Vlade, ministarstava, Republičke uprave civilne zaštite, Robnih rezervi, povjerenika koji su bili imenovani za Šamac i Doboj, nevladinih organizacija i sa drugih adresa pristigla tri velika registratora dokumenata.

- U toku je kreiranje preliminarnog izvještaja o postupanju tokom prošlogodišnjih poplava, a on bi trebalo da bude razmatran na drugom sastanku odbora početkom juna. Izvještaj bi se mogao naći na sjednici Narodne skupštine RS u julu - rekla je Lukićeva.

Anketni odbor Narodne skupštine RS je privremeno tijelo formirano sa zadatkom da analizira aktivnosti koje su za vrijeme i neposredno poslije poplava sprovođene na lokalnom i republičkom nivou.

Šteta od poplava u Srpskoj procijenjena je na oko dvije milijarde maraka.

Fond solidarnosti

Jasna Lukić je kazala da nisu tačne tvrdnje člana Anketnog odbora Zdravka Krsmanovića da ni godinu nakon poplava odbor nije dobio izvještaj o utrošku 114 miliona KM iz Fonda solidarnosti za obnovu RS.

- U pristiglim materijalima je izvještaj Ministarstva finansija RS u kojem je data tabela isplata iz Fonda solidarnosti. Jedina zamjerka je da su podaci iz septembra i trebalo bi da budu dopunjeni - rekla je Lukićeva i dodala da ne može biti ništa sakriveno, jer rad Fonda prati i njegov Upravni odbor na čijem je čelu poslanik iz opozicije.

Izvještaje dostavili

* Vlada RS

* Lokalne zajednice

* Civilna zaštita

* Robne rezerve

* Povjerenici

* Nevladin sektor

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana