Анкетни одбор позива на саслушања због поплава?

Ведрана Кулага
Анкетни одбор позива на саслушања због поплава?

Бањалука - Челници појединих републичких институција могли би бити јавно саслушани у вези са дјеловањем током прошлогодишњих катастрофалних поплава.

Тај приједлог биће изнесен на сједници Анкетног одбора за утврђивање дјеловања надлежних институција током поплава које су РС задесиле у мају прошле године. Одбор, који је формиран у склопу Народне скупштине РС, требало би да се састане почетком идућег мјесеца.

Члан Анкетног одбора Бранислав Бореновић каже да је прегледао материјале који су им достављени и да су многа питања остала без одговора.

- Затражићу да обавимо неку врсту испитивања, јер имамо право да позовемо на јавно саслушање челнике институција, установа и јавних предузећа како бисмо се упознали са њиховим поступањем. Имам питања и за министра финансија и Владу РС, директоре и друге који су били дужни да дјелују током поплава. На сједници Анкетног одбора представићу списак руководилаца институција са којима би требало да буду обављени разговори - рекао је Бореновић.

Он каже да у достављеним извјештајима многе ствари нису јасне.

- Извјештаји су прилично конфузни, стари и не дају квалитетне информације одбору који на основу њих треба да сачини квалитетан извјештај - сматра Бореновић.

Анкетни одбор је у новом сазиву, који је именован послије конституисања Народне скупштине, први пут засједао у другој половини априла. Тада су се упознали са извјештајима институција и установа о њиховом раду током поплава. Предсједник одбора Јасна Лукић казала је да су им из Владе, министарстава, Републичке управе цивилне заштите, Робних резерви, повјереника који су били именовани за Шамац и Добој, невладиних организација и са других адреса пристигла три велика регистратора докумената.

- У току је креирање прелиминарног извјештаја о поступању током прошлогодишњих поплава, а он би требало да буде разматран на другом састанку одбора почетком јуна. Извјештај би се могао наћи на сједници Народне скупштине РС у јулу - рекла је Лукићева.

Анкетни одбор Народне скупштине РС је привремено тијело формирано са задатком да анализира активности које су за вријеме и непосредно послије поплава спровођене на локалном и републичком нивоу.

Штета од поплава у Српској процијењена је на око двије милијарде марака.

Фонд солидарности

Јасна Лукић је казала да нису тачне тврдње члана Анкетног одбора Здравка Крсмановића да ни годину након поплава одбор није добио извјештај о утрошку 114 милиона КМ из Фонда солидарности за обнову РС.

- У пристиглим материјалима је извјештај Министарства финансија РС у којем је дата табела исплата из Фонда солидарности. Једина замјерка је да су подаци из септембра и требало би да буду допуњени - рекла је Лукићева и додала да не може бити ништа сакривено, јер рад Фонда прати и његов Управни одбор на чијем је челу посланик из опозиције.

Извјештаје доставили

* Влада РС

* Локалне заједнице

* Цивилна заштита

* Робне резерве

* Повјереници

* Невладин сектор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана