Лукач пред Анкетним одбором: Само путем институција можемо доћи до истине

nezavisne.com
Лукач пред Анкетним одбором: Само путем институција можемо доћи до истине

БАЊАЛУКА - Само путем институција можемо доћи до истине, а не преко појединаца и "блогера истражилаца", рекао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС одговарајући данас пред Анкетним одбором у вези са случајем “Драгичевић”.

Истакао је да се нада да ће “Правда за Давида” доћи до истине каква год она била, а МУП је спреман да у томе да свој максимум.

“Не мислим да група 'Правда за Давида' угрожава безбједност нити у БЛ нити у РС, јер имају право да се окупе и да кажу шта мисле”, навео је Лукач.

Истакао је да све што је рекао на сједници Народне скупштине иза тога и стоји.

Поновио је да је био на пословном путу прије него је Давид нестао, а по проналаску тијела је обавјештен о његовој смрти. На констатацију да је у скупштини рекао да је Давид опљачкао кућу, Лукач је рекао да он то никад није тврдио и да је снимак Донијела мајка.

“Тај снимак (кућа Велибиора Јањетовића) је донијела Давидова мајка и рекла да се сматра да се он крије у некој викендици”, рекао је Лукач.

Питали су га и да ли је ЛСД честа дрога у Бањалуци, те је рекао да министар не може да прича о количинама, али оне постоје. Мисли да су његови сарадници исправно информисали јавност о случају.

На питање Недељка Гламочака,  члана Анкетног одбора и посланика СДС-а у НС РС,  да ли је спреман поднијети оставку ако се утврди да у случају има елемената кривичног дјела, Лукач је рекао да зна да опозиција прижељкује његову оставку али ако се деси да се утврди да има индиција кривичног дјела и да је неко убио Давида да сви требају да се ангажују како би се убица пронашао.

Истакао је да је одлука да се организује конференција за штампу донесена због великог притиска јавности.

“Жељели смо да будемо транспарентни и да изнесемо све што је до тад утврђено”, казао је Лукач.

Рекао је да је специјална антитерористичка јединица прегледала Црквену јер је, како каже, било прича да постоје решетке и тунелу над Црквеном и да тијело не може проћи, али то није тачно.

На питање да ли је он (Лукач) био надлежан да са истраге скине Управу за организовани и тешки криминалитет, а постави Управу криминалистичке полиције, Лукач је одговорио да се надлежности њега и директора полиције у многочему преплићу.

Лукач је казао да се Желимир Лепир (главни окружни јавни тужилац) изјаснио да је полиција поступала веома професионално, када је у питњу истрага о смрти Давида Драгичевића.

Казао је да се у свом кабинету састао са представницима ФБИ-а те да је од њих затражена помоћ поготово када је у питању пречишћавање снимака на којима се Давид налази.

У току испитивања дошло је и до бурне расправе између Лукача и Борислава Радовановића, који је постављао питања испред групе “Првада за Давида”, а Борислав Бореновић (ПДП), предсједник Анкетног одбора направио је паузу пет минута.

Лукач је категорично одбио да одговара на његова питање, те тражио да се он изузме из одбора.

“Он је човјек против којег је подигнута оптужница за покушај убиства, те трежим да се изузме из одбора”, рекао је Лукач.

Лукач је рекао да га обавјештавају о комплетном току истраге у случају Давида Драгичевића, те истакао да би тужилац увијек требао излазити на увиђај када се нађе тијело, а не да то пребацује на полицију.

На питање зашто тужилац није био на конференцији 26.3. Лукач је рекао да није пракса да тужилац излази на конференцију заједно са МУП-ом.

На констатацију да је Лукач рекао у скупштини да је “у душнику пронађен муљевит садржај што значи да се Давид није могао удавити у сланој води, бурету или лавору”, а да је Каран (Жељко, патолог) рекао да је хемијска анализа воде бесмислена, како онда Лукач може знати да се Давид није удавио на неком од наведених мјеста.

Лукач је рекао “муља нема ни у бурету ни у лавору, а ја нисам тврдио гдје се Давид удавио него сам читао обдукциони налаз”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана