Анкетни одбор: Изненађени наводима министра Лукача

Срна
Анкетни одбор: Изненађени наводима министра Лукача

Бањалука - Анкетни одбор формиран одлуком Народне скупштине Републике Српске с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића изненађен је наводима министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача које је изрекао у отвореном писму у вези са радом Одбора.

“Недопустиви су овакви наводи министра Лукача на рад Анкетног одбора и позивамо га да поштује Народну скупштину Републике Српске и одлуке највишег законодавног тијела Републике Српске, те да не омета рад Анкетног одбора”, наводи се у саопштењу овог одбора.

У саопштењу се подсјећа да је рад Анкетног одбора потпуно јаван, а све одлуке су усвајане једногласно, те да је овај одбор именован одлуком скупштинске већине и званично је почео са радом након објаве у “Службеном гласнику Републике Српске” од 11. маја.


У Анкетни одбор су изабрани за предсједника Бранислав Бореновић, народни посланик из Посланичког клуба ПДП-а, за замјеника предсједника Драго Калабић, народни посланик из Посланичког клуба СНСД-а и за чланове Недељко Гламочак и Миланко Михајилица, народни посланици из Посланичког клуба СДС-СРС Републике Српске, те независни посланик Горан Ђорђић.

На првој сједници, након именовања, Анкетни одбор донио је Пословник о раду, којим је одлучено да група “Правда за Давида” предложи у састав овог тијела два своја члана, који учествују у раду и имају сва права из Пословника, али без права гласа.

Дописом од 18. маја обавијештени смо да ће у име групе “Правда за Давида” у раду Анкетног одбора учествовати Борислав Радовановић и Љиљана Тешановић.

На почетку сваке сједнице Анкетног одбора, на којима су изјаве дали представници полиције и тужилаштва, све детаље смо прецизно наводили, укључујући и састав и имена чланова Анкетног одбора.

Исто се десило и на сједници Анкетног одбора у петак, 25. маја, када је изјаву дао министар Лукач, који је послије тога поздравио све присутне и није реаговао на састав Анкетног одбора све до тренутка кад је требало да одговори на питања представника групе “Правда за Давида”.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач тврди да је Анкетни одбор, на челу да Бориславом Бореновићем и подршком СДС-а, злоупотријебио повјерење Народне скупштине да спроведе истрагу у вези са смрћу покојног Давида Драгичевића, те позвао парламент Српске да заштити своје органе и просторије.

Лукач је у отвореном писму навео да су они у Анкетни одбор ангажовали Борислава Радовановића, блогера против кога је подигнута и од суда потврђена оптужница “за кривично дјело из члана 169. став 2. у вези са ставом 1”.

“Истом лицу не би ни у ком случају требало да буде дозвољен приступ у простор Народне скупштине због наведеног кривичног дјела, те његовог психичког статуса који је већ познат”, навео је Лукач у отвореном писму поводом саопштења СДС-а, које је издато након што је Лукач одбио да одговара на питања Радовановића током саслушања пред Анкетним одбором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана