Anđelković: Srbi i Amerikanci ubrzo će postati saveznici

Srna
Anđelković: Srbi i Amerikanci ubrzo će postati saveznici

Beograd - Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da to što je novi američki predsjednik Donald Tramp u inauguracionom govoru ponovio da je za njega radikalni islamizam najveća opasnost, predstavlja garanciju da će Srbi postati vrlo brzo saveznici sa Amerikancima.

"Jer, i nama je to najveća opasnost. Mi se već više od 20 godina borimo protiv tog zla, dok je Amerika u tom periodu, nažalost, bila često saveznik onima koji su rasadnici islamizma. Tramp će prekinuti sa tom politikom i prirodno je da onda možemo da gradimo savezničke odnose", rekao je Anđelković Srni.


On je dodao da Srbi, pogotovo u Republici Srpskoj, veoma dobro znaju šta znači islamistička opasnost i kako da se protiv nje bore, pa mogu biti korisni saveznici i podrška američkoj politici.

"Još jedna važna stvar kod Trampa je nešto što nije sadržano u njegovom govoru, a potvrđuje njegove namjere - a to je sastanak šefa njegovog kabineta Rejnsa Pribusa sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obradom Kesićem, kada je Pribus rekao:žMi volimo Srbež", napomenuo je Anđelković.

Jasno je, kaže on, da je Tramp pragmatik koji vodi politiku na osnovu racionalnih rezona, ali s obzirom na to da u njegovom okruženju postoje mnogi koji su i emotivno prosrpski nastrojeni, tim prije Trampovi racionalni rezoni sigurno će biti prijateljski prema Srbiji, jer imaju zajednički interes.

Anđelković je rekao da će vrlo brzo svi oni u Sarajevu koji su agresivni i sada histerično reaguju i prema Republici Srpskoj i prema novoj američkoj administraciji vidjeti da će se naći pod udarom te administracije i da su s razlogom nervozni.

"Oni to dobro znaju i osećaju. Jer, američka politika će vrlo brzo prepoznati veliki deo bošnjačke elite kao saveznike ekstremnih islamističkih terorista, koji su u BiH imali i imaju baze i u krajnjoj liniji u BiH su trenirali ono što danas rade širom sveta", kaže Anđelković.

On dodaje da Sarajevo, u takvim okolnostima, ima razloga da bude zabrinuto, jer oni koji su sada tamo "u prvoj liniji", neće moći tako da nastave.

"Naravno, ovo može da bude poruka i umerenim bošnjačkim krugovima da je vreme za pravi kompromis sa Srbima i za okretanje od ekstremnog islamizma", rekao je Anđelković.

Kada je riječ o Balkanu i Srbima, Anđelković je istakao da poruka Trampa da uvažava pravo drugima da vole svoje zemlje i da Amerika više neće nametati drugima režime, predstavlja za Srbe sjajnu vijest.

On je naveo da su Srbi, isto kao i Tramp, željeli u prethodne dvije decenije da urade nešto za svoj narod, ali da to nisu dozvoljavali oni isti koji su Ameriku iznutra okupirali i tjerali je da radi protiv svojih interesa.

"Okretanjem od takve politike, Tramp se zapravo okreće i nama i daje nam šansu da se borimo za sebe", ocijenio je Anđelković.

Analizirajući Trampov inauguracioni govor, on kaže da su svi koji su govorili da Tramp priča jedno u kampanji, a drugo poslije, sada demantovani i dobili su potvrdu da će Tramp voditi politiku koju je i najavio.

"Ta politika će biti okretanje Amerike sebi i sopstvenim interesima u smislu zaštite interesa američkih građana i privrede, jačanja te države, a ne, kao što je do sada bilo, da Amerika bude samo sredstvo za realizaciju interesa anacionalnog kapitala i raznih neoliberalnih krugova koji su se borili za širenje svoje ideologije", naveo je Anđelković.

Prema njegovim riječima, Tramp u skladu sa svojim principom, pošto je liberalni nacionalista koji voli svoju zemlju, ali uvažava i pravo drugih da vole svoje zemlje i bore se za njih, poručuje svima da Amerika neće više biti ta koja će bilo kome nametati ideologije, režime ili nešto drugo.

"Amerika će se boriti racionalno za svoje privredne interese i prihvataće da to rade i drugi", naveo je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana