Anđelković: Raditi za svoje interese bez obzira na negativna tumačenja u regionu

Srna
Anđelković: Raditi za svoje interese bez obzira na negativna tumačenja u regionu

Beograd - Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će deklaraciju o očuvanju srpskog naroda, kada zvanično bude predstavljena, negativno protumačiti Sarajevo,

 Priština, Zagreb, ali je dodao da to ne treba da bude prepreka Srbima da sistematski rade u prilog svojih interesa.On je ocijenio da će oni uvijek tumačiti negativno sve što Srbija i Republika Srpska urade, pa i kada bi donijeli deklaraciju o ekologiji, tumačili bi to kao srpski velikodržavni projekat.


"Dakle, sve što uradimo oni tumače zlonamerno, a to ne treba da nam bude prepreka da sistematski radimo u prilog svojih interesa. Naš je zadatak da radimo za sebe, a ne da se obaziremo na tuđe loše misli", rekao je Anđelković za "Sputnjik".

On je pojasnio da je taj dokument dopuna postojećeg sporazuma iz 2006. godine.

"Aneks polazi od toga da su Srpska i Srbija dve srpske države i da su zajednički odgovorne za sudbinu srpskog naroda, kako onog dela koji živi u Srpskoj i Srbiji, tako i generalno srpskog naroda u regionu i dijaspori. Cilj aneksa je da se napori usredsrede na zaštitu srpskog jezika, ćiriličnog pisma, srpskog kulturnog prostora, ali i nacionalnih prava Srba u državama gde su ona ugrožena", rekao je Anđelković.

On je istakao da Srbija i Srpska i bez tog dokumenta imaju mnogo prostora za saradnju i da funkcionalna veza između Banjaluke i Beograd postoji, kao i čvrsto opredjeljenje građana u Srpskoj da je očuvaju, što je sve garant opstanka Srpske.

"Ova dekleracija sve to može dodatno da podstakne i stavi u prvi plan, ali ključno je ipak okretanje Srbije i Srpske Srbima u državama u kojima su njihova prava najugroženija, kao što su Crna Gora i Albanija", rekao je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, ta vrsta nacionalne mobilizacije je dobra za unutrašnju koheziju i jačanje država iznutra, jer postoji jedna vrsta ozbiljnog nacionalnog cilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana