Anđelković: Američka duboka država i pioni intenziviraće pritiske

Srna
Anđelković: Američka duboka država i pioni intenziviraće pritiske

Beograd - Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je Srni da će američka "duboka država" i njeni balkanski pioni od Sarajeva pa nadalje nastojati ove godine da intenziviraju pritiske na Republiku Srpsku, pogotovo zato što je izborna godina.


Anđelković međutim smatra da će oponenti Srba malo toga moći da postignu ako sa srpske strane bude postojao minimum nacionalnog jedinstva o važnim pitanjima za opstanak Republike Srpske i srpskog naroda i ako bude dobra saradnja Beograda i Banjaluke.

On ističe da je kulminiranje procesa promjena u Americi tokom ove godine bilo od ključnog značaja za položaj srpskog naroda.

Anđelković navodi da nije došlo do očekivane promjene američke politike jer se američki predsjednik Donald Tramp sukobio sa takozvanom "dubokom državom", ali je sa druge strane Tramp u velikoj mjeri doprinio blokadi tog sistema u kome su "u vrhu birokratije pozicionirani predstavnici starog, decenijama stvaranog mundijalističkog, evroatlantskog, anacionalnog sistema".

"Amerika je podeljena iznutra. Ona ponekad deluje opasno, ali više nije katalizator negativnih procesa protiv Srba na Balkanu. I dalje predstavnici američke ambasade i drugih struktura koje oličavaju `duboku državu` rade protiv nas, ali više nemaju podršku samog američkog vrha, pa mnogo manje toga mogu da urade negativnog. Više dižu prašinu, nego što uistinu izazivaju vatre", smatra Anđelković.

On kaže da na Balkanu počinje da se mijenja geopolitička situacija i da je, dok je Amerika sve više paralisana, u regionu sve veće prisustvo Kine i Rusije koje izazivaju geopolitičke promjene širih razmjera, što se projektuje i na ovaj region.

Anđelković je uvjeren da će kroz nekoliko godina nastupiti bolja geopolitička klima za ostvarenje legitimnih interesa srpskog naroda, kao jednog od rijetkih istorijskih evropskih naroda, kome je oduzeto sve ono za šta su se mnogi, uključujući Srbe, izborili tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Ako racionalno budemo postupali i istrajemo u politici otpora, koju smo vodili do sada i po pitanju centralizacije BiH i po pitanju otmice Kosova, u roku od nekoliko godina sigurno će nastupiti bolja geopolitička klima, kada ćemo moći da realizujemo naše legitimne nacionalne pretenzije, odnosno da na nov način otvorimo srpsko nacionalno pitanje", zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana