Анализа ММФ-а: Лоши путеви коче економију западног Балкана

Маријана Миљић
Анализа ММФ-а: Лоши путеви коче економију западног Балкана

Бањалука - Земље западног Балкана увелико заостају за Европском унијом у развијености путне, електроенергетске и телекомуникацијске инфраструктуре, што представља препреку за већи економски раст.

Показала је то анализа Међународног монетарног фонда (ММФ) којом су обухваћени БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија, Албанија и самопроглашено Косово. Према индексу инфраструктуре, њен просјечни развој на западном Балкану је за 50 процената нижи од просјека ЕУ, док је у БиХ нижи за око 60 одсто.

- Потребно је повећати финансирање пројеката у инфраструктури и из домаћих и из иностраних извора и боље планирати пројекте. Јасно је да региону недостаје квалитетна инфраструктура - навели су стручњаци ММФ-а.

У анализи је наведено и да је БиХ у посљедњих десет година имала ниво годишњих јавних инвестиција од осам одсто бруто домаћег производа, што је значајно више него у земљама централне, источне и југоисточне Европе.

- Боље транспортне, електроенергетске и телекомуникацијске мреже помогле би земљама западног Балкана да повећају продуктивност, интегришу се у токове глобалне трговине и учине регију привлачнијом за страна улагања. За достизање европског нивоа инфраструктуре потребна су значајна улагања и јак институционални оквир - навели су у ММФ-у и додали да се већина земаља у региону суочава са препрекама у виду високог јавног дуга, а да неке имају и велике буџетске дефиците.

Због тих недостатака стручњаци ове међународне финансијске институције су препоручили земљама западног Балкана да боље планирају пројекте, користе донације и ојачају регионалну сарадњу.

- Земље треба да размотре и могућност штедње у области трошкова који се понављају како би пронашле изворе за финансирање скупих пројеката. Владе могу створити додатни маневарски простор проширењем пореске основице, односно јачањем пореске усклађености, што резултира бољом наплатом прихода - наведено је у препорукама.

Став ММФ-а је да државе не смију угрозити своју свеукупну макроекономску стабилност прекомјерно амбициозним или лоше изведеним пројектима јавне инфраструктуре.

У Министарству саобраћаја и веза РС истичу да на основу стратешких докумената планирају и реализују пројекте у области путне инфраструктуре.

- Неки од тих пројеката су у завршној фази, а неки нови стижу на реализацију. Настављамо са градњом мреже аутопутева и то ће се одразити и на свеукупан развој РС - навели су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Препоруке ММФ-а

* Ојачати капацитете за планирање и спровођење пројеката

* Побољшати регионалну координацију

* Обезбиједити бољу наплату прихода

* Очувати макроекономску стабилност током реализације пројеката

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана