Amerikanac kupuje Titovu rezidenciju za 50 miliona dolara

Goran Maunaga
Amerikanac kupuje Titovu rezidenciju za 50 miliona dolara

Sarajevo - Najatraktivnija nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, takozvana Bikmanova kuća na Petoj aveniji u Njujorku, biće prodata za 50 miliona dolara Amerikancu čiji identitet za sada nije poznat, dok za ostale nekretnine za sada nema nijedne ponude.

Radi se o veoma atraktivnoj nekretnini koju je SFRJ kupila 24. januara 1947. godine, a koristio ju je bivši jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito za vrijeme boravka u Njujorku. Kuća je pod zaštitom grada Njujorka i nalazi se na Petoj aveniji 854, preko puta Central parka, a u njoj je smještena Misija Srbije u UN. U početku je za nju bilo zainteresovano šest kupaca.

Član Zajedničke komisije za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji je i sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović, rekao je da je sva procedura u vezi sa tenderom za prodaju te nekretnine u Njujorku završena.

- Imali smo dvije ponude. Posljednja je iznosila 50 miliona dolara. Svi smo dali saglasnost da to bude prodato po toj cijeni, još samo čekamo saglasnost Srbije. Nema dileme da će se i predstavnik te zemlje saglasiti, a zastoj je bio zbog promjena u Vladi - kaže Hadžikapetanović.

Dodao je da im iz posredničke agencije za prodaju nekretnina nisu rekli ko je kupac atraktivne nekretnine, kazavši da se radi o fizičkoj osobi, državljaninu SAD.

Hadžikapetanović kaže da za drugu nekretninu u Njujorku, šestosobni apartman u Park aveniji  na Menhetnu, još nije stigla nijedna ponuda. Što se tiče nekretnina u Tokiju, Bonu i Bernu, dodaje, do sada ni za njih nije bilo posebnog interesovanja, mada ista posrednička kuća prodaje i te, kao i nekretnine u Njujorku.

- Poslije sastanka Zajedničkog odbora održanog u oktobru prošle godine u Sloveniji, po sistemu rotacije, na redu je sastanak u Beogradu i očekujemo poziv - kazao je Hadžikapetanović, dodavši da se nada da će sastanak biti održan u septembru ili oktobru.

- Na tom sastanku će biti razgovarano o podjeli 51 nekretnine vrijedne više od 110 miliona dolara - rekao je Hadžikapetanović.

Procjena vrijednosti imovine koja je predmet prodaje iznosi oko 80 miliona dolara, od čega bi BiH trebalo da dobije najmanje 12 miliona. Prema sporazumu iz 2002. godine BiH pripada 15 odsto od ukupne dobiti od prodaje.

Američki mediji navodili su da apartman u Park aveniji vrijedi više od 20 miliona dolara i da su za njega zainteresovane i filmske zvijezde Robert Deniro i Džek Nikolson. Penthaus se ne koristi od 1992. godine, a jugoslovenska vlada kupila ga je 1975. godine za 100.000 dolara. Za lokaciju na kojoj se nalazi Bikmanova kuća "Njujork post" procijenio je da slični objekti vrijede od 28 do 36 miliona dolara.

Ministarstvo inostranih poslova BiH međunarodni tender za pružanje usluge prodaje tih objekata objavilo je u novembru prošle godine u "Fajnenšel tajmsu" i "Ekonomistu", što je bio prvi korak u toj prodaji.

Umjetnine

Adnan Hadžikapetanović kaže da je raspodjelu umjetničkih djela bivše SFRJ usporila smrt direktorice Umjetničke galerije BiH Melihe Husedžinović.

- Savjet ministara još nije izabrao eksperta za ta umjetnička djela. Čim to bude riješeno, i taj zastoj će biti prekinut - rekao je Hadžikapetanović.

Savjet ministara na sjednici održanoj u junu zadužio je ministarstva finansija i trezora i inostranih poslova da, u najkraćem roku, organizuju sastanak ekspertske grupe za raspodjelu umjetničkih djela bivše SFRJ.

Bikmanova kuća

*sagrađena je 1904. godine

*prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda - Robert Bikman Livingston, po kome je zgrada dobila ime

*kuću je SFRJ kupila 24. januara 1947. godine

*u ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito za vrijeme boravka u Njujorku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana