Америка пали Балкан јер јој не одговара стабилна Европа

Срна
Америка пали Балкан јер јој не одговара стабилна Европа

Београд - Сједињене Америчке Државе "пале" Балкан јер им не одговара релаксиран и миран регион, нити стабилна Европа, а још мање сарадња релаксиране Европе и Азије, изјавио је аналитичар из Македоније Миленко Недлковски на округлом столу у Београду "Паљење Балкана - од Македоније до Републике Српске".

"За то имају два адута - домаће издајице и плаћенике Сороша и USAID-а и он-оф племе - Шиптаре. Американци их укључују и искључују кад им одговара, јер им не одговара стабилна Европа, а још мање сарадња релаксиране Европе и Азије", рекао је Недлковски.


Он је у обраћању на скупу у београдском Медија центру истакао да западним силама не одговара ни народ који не жели да буде поданички, као ни то што и у Макеоднији и у Републици Српској у најновијој историју народ од партијског вође ствара националног.

"Скоро иста је прича у Македонији са Николом Груевским, као и у Републици Српској са /предсједником Српске/ Милорадом Додиком у кога народ има повјерење, а то странцима не одговара - да народ има свога лидера", каже Недлковски.

Главни и одговорни уредник портала IN4S из Црне Горе Гојко Раичевић указао је да су западне земље исти редосљед корака, попут оног у распаду Југославије или наранчастим револуцијама, спроводиле према Републици Српској - с том разликом што је та активност "развучена на двије деценије".

Раичевић каже да је очување Републике Српске гаранција да БиХ неће постати чланица NATO и наглашава да неулазак у NATO држава региона има важност која надилази интересе појединачних земаља и представља битку за очување православне вертикале.

Књижевник и историчар Радован Калабић рекао је да је на самиту NATO у Тирани закључено да ће се пуном паром радити на интеграцији Балкана у NATO, а нарочито самопроглашеног Косова и да остају још Македонија, Србија и БиХ која, како је истакао, одолијева само захваљујући Републици Српској и државничком ставу њеног руководства и предсједника.

"Овим закључком маркиране су и мете - Македонија, Република Српска и Србија. И ако неко мисли да ће то бити крај на Балкану, то је само непромењива тактика у непромењивој страгетији опкољавања Русије и припрема за њено покоравање", каже Калабић.

Главни и одговорни уредник недјељника "Новосадски репортер" Милорад Бојовић рекао је да БиХ "бива смишљена и постоји" само зато да би Балкан остао буре барута.

"Када ОЕБС каже да Додик или /премијер Србије Александар/Вучић притискају медије то само значи да се у медијима појавио неки текст који не одговара интересима западних сила", оцијенио је Бојовић.

Представник Срба у Македонији Иван Стоилковић оцијенио је да је пропала "мантра такозване међународне заједнице да се под изговором очувања људских права може интервенисати у сувереним државама".

"Ниједна од држава која је била објект специјалног интервенционзма данас не живи боље. Променила се и свест људи у протеклом времену, а учесници протеста у Скопљу не успевају да окупе ни један одсто бирачког тела тог града, рекао је Стоилковић.

Главни уредник портала "Нови стандард" Жељко Цвијановић изјавио је да исте оне силе које покушавају да дезинтегришу централни Балкан покушавају истовремено да интегришу, условно речено, "противнички" дио региона.

Он је оцијенио да Турска на Балкану наступа сигурно, као да на другим мјестима не доживљава поразе, зато што наступа као експонент неких других снага или сила.

"Ако обојену револуцију посматрамо као агресију, одбрана од ње мора се третирати кроз потпуно префункционисање друштва и политичке сцене. Оправдано незадовољство не смије да значи и насиље на улици", закључио је Цвијановић.

Према његовим ријечима, важно је да нападнута друштва уђу у фазу међусобне и унутрашње интеграције, а у ту фазу морају да уђу преиспитивањем сопствених позиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана