Američki magazin Tablet: Hrvatska bezočno krije svoje zločine u holokaustu

Glas Srpske
Američki magazin Tablet: Hrvatska bezočno krije svoje zločine u holokaustu

Vašington - U Hrvatskoj je u toku rehabilitacija i glorifikacija ustaša i međunarodne institucije moraju da se angažuju u vezi sa ovim problemom, piše američki onlajn časopis "Tablet".

U tekstu pod naslovom "Hrvatska bezočno pokušava izbaciti iz istorije svoje zločine u Holokaustu" autora Menahema Rozensafta, Hrvatska je smještena u kontekst alarmantnog i sve većeg talasa antisemitizma u istočnoj Evropi.


Autor podsjeća da su predstavnici jevrejske zajednice, zajedno sa liderima srpske manjine, bojkotovali protekle dvije godine državne komemoracije u Jasenovcu i na taj način "odbili da odobre istorijski revizionizam sa odjekom poricanja Holokausta, čiji je cilj da se rehabilituju ustaše", koje su tokom Drugog svjetskog rata "agresivno i zagriženo" ubile stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja.

Ističući da se u Hrvatskoj odvija rehabilitacija i glorifikacija ustaša, autor kao prvi primjer toga navodi fudbalsku utakmicu između hrvatske i izraelske reprezentacije 2016. godine, prenosi zagrebački portal "Indeks".

"Hrvatski navijači su skandirali zloglasni ustaški pozdrav žZa dom spremni!ž, a tadašnji hrvatski premijer Tihomir Orešković je sjedio na tribinama i nije reagovao", piše "Tablet" i dodaje da je nakon utakmice Orešković, ipak, izdao saopštenje u kojemu tvrdi da on i Vlada "osuđuju ustaše".

"Tablet" podsjeća da je to učinila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tokom posjete Izraelu 2015. godine, ali da se kasnije u Kanadi fotografisala sa iseljenicima koji su držali zastavu sa ustaškim simbolima.

U tekstu se podsjeća da se Kitarovićeva pohvalila da voli da sluša pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji redovno glorifikuje ustaše.

Autor ukazuje i da je bivši ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović ekstremni nacionalista, koji je bio na premijeri filma Jakova Sedlara "Jasenovac - istina", u kojemu se Jasenovac ne opisuje kao logor smrti u kojem su ustaše počinili teške zločine, već kao dobroćudni radni logor.

U tekstu se podsjeća da je Hasanbegović tada pohvalio film, dok je ambasador Izraela u Zagrebu, nakon što je odgledala film, u otvorenom pismu poručila da Sedlarovo djelo selektivno prikazuje istoriju i pokušava umanjiti razmjere strašnih zločina koji su počinjeni.

Autor teksta, koji je objavio časopis "Tablet", detaljno se bavi i postavljanjem spomen-ploče poginulim HOS-ovcima sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, te kritikuje Vladu Andreja Plenkovića jer spomen-ploču nije odmah uklonila.

U tekstu se navodi da genocid nad Jevrejima, Srbima i drugima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ nisu sporovodili Nijemci, već domaće snage, te podsjeća da su ustaše osnovale nekoliko logora, od kojih je najstrašniji bio Jasenovac koji je bio "Aušvic Balkana".

Autor kritikuje i aktuelnu postavku muzeja u Jasenovcu, koji je više predstavljen kao zbirni i radni logor nego kao logor smrti.

Dosta prostora u tekstu posvećeno je i antisemitskim ispadima Franje Tuđmana dok je bio predsjednik Hrvatske, pa se tako spominje njegova izjava da je srećan što mu supruga nije ni Srpkinja ni Jevrejka, kao i da je umanjivao broj ubijenih Jevreja u NDH, zbog čega se kasnije dva puta izvinjavao Svjetskom jevrejskom kongresu.

"Tuđman je efektivno započeo proces pretvaranja ustaša u hrvatske patriote, tvrdeći da Hrvati fašisti i Hrvati antifašisti zaslužuju jednako priznanje za svoju službu domovini", konstatuje "Tablet" i citira "Njujork tajms", koji je 1997. objavio da je očigledno da se Hrvatska nije uspjela suočiti sa svojim fašističkim nasljeđem i da su Hrvati rehabilitovali hrvatske kolaboracioniste ustaše.

"Tablet" piše da se poslijeratna osveta Titovih partizana ne može izjednačavati sa ustaškim zločinima, te da se i u Srbiji rehabilituju nacistički kolaboracionisti.

"Prerušavanje ustaša u nacionalne heroje i uzore ima zabrinjavajuće konotacije u zemlji i regionu, gdje su etnička mržnja i sukobi imali katastrofalne posljedice, ne samo tokom Drugog svjetskog rata, nego i tokom balkanskih ratova devedesetih godina prošlog vijeka", piše portal "Tablet", koji na kraju članka o usponu filoustaštva u Hrvatskoj apeluje na međunarodne institucije da se angažuju oko ovog problema.

Američki onlajn časopis "Tablet", pokrenut 2009. godine, jedan je od najuticajnijih jevrejskih medija na svijetu koji citiraju svi, od "Njujork tajmsa" do Asošijeted presa.

Autor teksta za "Tablet" Menahem Rozensaft pravni je savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa i predavač prava na poznatim američkim uvinerzitetima Kornel i Kolumbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana