Američke diplomate nisu sigurne u Banjaluci?

Darko Momić
Američke diplomate nisu sigurne u Banjaluci?

Banjaluka - Zaposlenici Kancelarije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Banjaluci ne osjećaju se bezbjedno i traže preseljenje iz objekta u ulici Jovana Dučića u neposrednoj blizini banjalučke hirurgije, u kojem se nalaze više od dvije decenije, navodi se u zvaničnom dokumentu Stejt departmenta do kojeg je došao “Glas Srpske”.

Riječ je o četvorogodišnjoj strategiji američke vlade za smještaj njenih objekata i osoblja u kojoj se navodi da “zaposlenici u Banjaluci rade u relativno napetom i neprijateljskom političkom i društvenom okruženju i trebaju mnogo bezbjedniji objekat za rad.”

- Vjerujemo da lokacija zgrade, susjedni objekti i ograničenja lokalnih vlasti za prilagođavanje zgrade čine trenutno iznajmljeni samostalni objekat nedovoljno bezbjednim za dalje korišćenje. Dostupni zajednički komercijalni prostori su najbolja opcija za bezbjedno i sigurno radno okruženje po razumnoj cijeni za američku vladu. Pronašli smo nekoliko zajedničkih komercijalnih prostora sličnih kancelariji u Mostaru koji su vrijedni razmatranja - navodi se u dokumentu.

Međutim, iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH negiraju da je u planu preseljenje.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država redovno obavlja inspekciju svih svojih objekata da bi bilo osigurano da oni zadovoljavaju sve bezbjednosne i građevinske standarde. Ambasada u ovom trenutku nema planova za preseljenje kancelarije u Banjaluci - navodi se u odgovoru na naša pitanja.

Prema tvrdnjama sagovornika “Glasa Srpske”, sa dugogodišnjim stažom u diplomatiji, koji je insistirao na anonimnosti, iz Ambasade SAD u BiH ciljano prikrivaju da su Stejt departmentu poslali izvještaj u kojem tvrde da se ne osjećaju bezbjedno u Banjaluci.

- Ne žele da priznaju da su u Vašington poslali lažnu informaciju da njihovi “zaposlenici u Banjaluci rade u relativno napetom i neprijateljskom političkom i društvenom okruženju” jer bi bilo normalno da onda kažu kada se desio posljednji incident i ko je od osoblja doživio bilo kakvu neprijatnost u Banjaluci. Iz ambasade u Sarajevu se šalje negativna slika o Banjaluci i Republici Srpskoj i zvaničnom Vašingtonu praktično daju informacije da Amerikanci nisu dobro došli u RS, iako za takvo nešto nema nikakvog osnova. To nije korektno i ide u prilog tvrdnjama da aktuelna ambasadorka Morin Kormak vodi nekakav lični rat protiv Republike Srpske - kaže naš sagovornik.

On podsjeća da se posljednji incident pred američkom kancelarijom u Banjaluci desio u martu 2008. godine, kada su studenti organizovali demonstracije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, poslije kojih je dio studenata protestovao i pred kancelarijama zapadnih ambasada u Banjaluci, između ostalih i ispred američke. U Banjaluci su organizovane demonstracije i poslije hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali nije bilo nikakvih incidenata pred diplomatskim predstavništvima.

Saradnja MUP-a RS i Ambasade SAD

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sastao se 12. septembra u Banjaluci sa šefom Kancelarije Ambasade SAD BiH u Banjaluci Korijem Gonzalesom i političkim savjetnicima iz ambasade.

- Tokom ove prve nastupne posjete razgovarano je o saradnji ministarstva i Ambasade SAD, sa posebnim osvrtom na saradnju sa kancelarijom u Banjaluci, kao i o predstojećim izborima, ilegalnim migracijama i drugim izazovima u kontekstu bezbjednosne situacije u RS - saopšteno je poslije sastanka iz MUP-a RS.

U saopštenju nije bilo ni riječi o tome da “zaposlenici kancelarije rade u relativno neprijateljskom okruženju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana