Америчке дипломате нису сигурне у Бањалуци?

Дарко Момић
Америчке дипломате нису сигурне у Бањалуци?

Бањалука - Запосленици Канцеларије Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Бањалуци не осјећају се безбједно и траже пресељење из објекта у улици Јована Дучића у непосредној близини бањалучке хирургије, у којем се налазе више од двије деценије, наводи се у званичном документу Стејт департмента до којег је дошао “Глас Српске”.

Ријеч је о четворогодишњој стратегији америчке владе за смјештај њених објеката и особља у којој се наводи да “запосленици у Бањалуци раде у релативно напетом и непријатељском политичком и друштвеном окружењу и требају много безбједнији објекат за рад.”

- Вјерујемо да локација зграде, сусједни објекти и ограничења локалних власти за прилагођавање зграде чине тренутно изнајмљени самостални објекат недовољно безбједним за даље коришћење. Доступни заједнички комерцијални простори су најбоља опција за безбједно и сигурно радно окружење по разумној цијени за америчку владу. Пронашли смо неколико заједничких комерцијалних простора сличних канцеларији у Мостару који су вриједни разматрања - наводи се у документу.

Међутим, из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ негирају да је у плану пресељење.

- Влада Сједињених Америчких Држава редовно обавља инспекцију свих својих објеката да би било осигурано да они задовољавају све безбједносне и грађевинске стандарде. Амбасада у овом тренутку нема планова за пресељење канцеларије у Бањалуци - наводи се у одговору на наша питања.

Према тврдњама саговорника “Гласа Српске”, са дугогодишњим стажом у дипломатији, који је инсистирао на анонимности, из Амбасаде САД у БиХ циљано прикривају да су Стејт департменту послали извјештај у којем тврде да се не осјећају безбједно у Бањалуци.

- Не желе да признају да су у Вашингтон послали лажну информацију да њихови “запосленици у Бањалуци раде у релативно напетом и непријатељском политичком и друштвеном окружењу” јер би било нормално да онда кажу када се десио посљедњи инцидент и ко је од особља доживио било какву непријатност у Бањалуци. Из амбасаде у Сарајеву се шаље негативна слика о Бањалуци и Републици Српској и званичном Вашингтону практично дају информације да Американци нису добро дошли у РС, иако за такво нешто нема никаквог основа. То није коректно и иде у прилог тврдњама да актуелна амбасадорка Морин Кормак води некакав лични рат против Републике Српске - каже наш саговорник.

Он подсјећа да се посљедњи инцидент пред америчком канцеларијом у Бањалуци десио у марту 2008. године, када су студенти организовали демонстрације након што је Косово прогласило независност, послије којих је дио студената протестовао и пред канцеларијама западних амбасада у Бањалуци, између осталих и испред америчке. У Бањалуци су организоване демонстрације и послије хапшења Радована Караџића и Ратка Младића, али није било никаквих инцидената пред дипломатским представништвима.

Сарадња МУП-а РС и Амбасаде САД

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач састао се 12. септембра у Бањалуци са шефом Канцеларије Амбасаде САД БиХ у Бањалуци Коријем Гонзалесом и политичким савјетницима из амбасаде.

- Током ове прве наступне посјете разговарано је о сарадњи министарства и Амбасаде САД, са посебним освртом на сарадњу са канцеларијом у Бањалуци, као и о предстојећим изборима, илегалним миграцијама и другим изазовима у контексту безбједносне ситуације у РС - саопштено је послије састанка из МУП-а РС.

У саопштењу није било ни ријечи о томе да “запосленици канцеларије раде у релативно непријатељском окружењу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана