Ambasadorka Čolaković nije kriva, pala Crnatkova prijava

Željka Domazet
Ambasadorka Čolaković nije kriva, pala Crnatkova prijava

Sarajevo - Disciplinska komisija utvrdila je juče da ambasadorka BiH u Holandiji Mirsada Čolaković nije povrijedila službene dužnosti, čime je pala u vodu prijava koju je protiv nje podnio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ministarstvo inostranih poslova BiH donijelo je 19. jula na prijedlog Crnatka odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve. Crnadak je otvorio slučaj protiv Čolakovićeve nakon što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saopštio da je otvarano pismo koje mu je upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu u jeku krize pokrenute zahtjevom BiH za reviziju presude na osnovu tužbe protiv Srbije za genocid. Pismo je Ivaniću upućeno posredstvom Ambasade BiH u Hagu, a u tom trenutku na poziciji ambasadora bila je Čolakovićeva. Njoj je u prijavi stavljeno na teret da nije postupala na osnovu pisane instrukcije ministra inostranih poslova i da nije dostavila njegova pisma primaocu te da su otvorene poštanske pošiljke namijenjene Ivaniću i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Predsjedavajući disciplinske komisije Marinko Avramović rekao je da je utvrđeno da Čolakovićeva nije kriva ni po jednoj tački iz prijave. Čolakovićeva je rekla da je deset mjeseci trajala vrlo ružna situacija.

- Kao karijerni diplomata nisam mogla ni sanjati da ću se naći u takvoj situaciji. Radim duže od 20 godina ovaj posao i radila sam ga u najboljem interesu moje zemlje BiH. U nekim nastupima u medijima zvaničnika za koje smatram da nisu bili korektni dovođeno je to u pitanje samo zato što je neko preko mene vršio određene političke igre - rekla je Čolakovićeva.

Odgovarajući na pitanje na koji način će nastaviti saradnju sa ministrom inostranih poslova, Čolakovićeva je kazala da je prema ministru uvijek pokazivala poštovanje.

- Da li će on to imati prema meni, neka kaže on. Neka kaže da li smatra da ovim nije ugrozio ugled cjelokupne diplomatije BiH u svijetu, a ne samo moj. Ozbiljne zemlje koje imaju ambasade i predstavništva u BiH o ovome su obavještavale svoja sjedišta i ambasade po svijetu. Nije bio ugrožen samo moj ugled, nego i ugled Ministarstva inostranih poslova i diplomatskih predstavništava BiH - kazala je Čolakovićeva.

Njen advokat Emir Hasić rekao je da je cijeli postupak farsa i da je bio fingiran.

- Neuobičajeno je da ministar inostranih poslova koji nema nikakve nadležnosti procesuira ambasadora koji je izaslanik šefa države - rekao je Hasić.

Crnadak nije odgovarao na telefonske pozive, a njegov zastupnik Nenad Škipina nije bio raspoložen da govori o odluci disciplinske komisije. U Ministarstvu inostranih poslova su rekli da je Crnadak na službenom putu u Brazilu i da će se poslije povratka i dobijanja odluke disciplinske komisije vjerovatno izjasniti o ovom slučaju.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković rekla je da je odluka disciplinske komisije pokazala da Crnadak nije dovoljno potkrijepio prijavu niti se dovoljno zauzeo da budu prikupljene sve činjenice koje bi potvrdile da je Čolakovićeva napravila prestup i da se opirala njegovim i radila po Izetbegovićevim instrukcijama.

- Crnadak je i ovaj put dokazao neukost i neznanje da se bavi poslom koji mu je povjeren. Pokazao je i na mnogim drugim primjerima da nije kompetentan, a ni spreman da zaštiti interese RS, ali je zato vrlo glasan i odlučan kada po svijetu treba pričati protiv Srpske, njene vlade, predsjednika i svih institucija - rekla je Markovićeva i dodala da će biti zanimljivo vidjeti kako će se Crnadak oprati od ove blamaže.

Da li je pismo otvoreno

Komentarišući činjenicu da tokom disciplinskog postupka nije utvrđeno ko je otvorio pismo upućeno Mladenu Ivaniću, Emir Hasić je kazao da nije utvrđeno da je koverat uopšte otvoren.

- Postupak je pokrenut samo na osnovu izjave jedne radnice koja u svjedočenju nije mogla na uvjerljiv način potvrditi da se to desilo. Pomalo je neozbiljno da Ministarstvo inostranih poslova, koje ima na raspolaganju sve tehničke mogućnosti, nije provjerilo da li je koverat otvoren ili ne. Neuobičajeno dugo se ta pošiljka kretala iz Haga do Sarajeva, a bio je i niz drugih nelogičnosti - kaže Hasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana