Амбасадорка Чолаковић није крива, пала Црнаткова пријава

Жељка Домазет
Амбасадорка Чолаковић није крива, пала Црнаткова пријава

Сарајево - Дисциплинска комисија утврдила је јуче да амбасадорка БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић није повриједила службене дужности, чиме је пала у воду пријава коју је против ње поднио министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Министарство иностраних послова БиХ донијело је 19. јула на приједлог Црнатка одлуку о покретању дисциплинског поступка против Чолаковићеве. Црнадак је отворио случај против Чолаковићеве након што је тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић саопштио да је отварано писмо које му је упућено из Међународног суда правде у Хагу у јеку кризе покренуте захтјевом БиХ за ревизију пресуде на основу тужбе против Србије за геноцид. Писмо је Иванићу упућено посредством Амбасаде БиХ у Хагу, а у том тренутку на позицији амбасадора била је Чолаковићева. Њој је у пријави стављено на терет да није поступала на основу писане инструкције министра иностраних послова и да није доставила његова писма примаоцу те да су отворене поштанске пошиљке намијењене Иванићу и бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу.

Предсједавајући дисциплинске комисије Маринко Аврамовић рекао је да је утврђено да Чолаковићева није крива ни по једној тачки из пријаве. Чолаковићева је рекла да је десет мјесеци трајала врло ружна ситуација.

- Као каријерни дипломата нисам могла ни сањати да ћу се наћи у таквој ситуацији. Радим дуже од 20 година овај посао и радила сам га у најбољем интересу моје земље БиХ. У неким наступима у медијима званичника за које сматрам да нису били коректни довођено је то у питање само зато што је неко преко мене вршио одређене политичке игре - рекла је Чолаковићева.

Одговарајући на питање на који начин ће наставити сарадњу са министром иностраних послова, Чолаковићева је казала да је према министру увијек показивала поштовање.

- Да ли ће он то имати према мени, нека каже он. Нека каже да ли сматра да овим није угрозио углед цјелокупне дипломатије БиХ у свијету, а не само мој. Озбиљне земље које имају амбасаде и представништва у БиХ о овоме су обавјештавале своја сједишта и амбасаде по свијету. Није био угрожен само мој углед, него и углед Министарства иностраних послова и дипломатских представништава БиХ - казала је Чолаковићева.

Њен адвокат Емир Хасић рекао је да је цијели поступак фарса и да је био фингиран.

- Неуобичајено је да министар иностраних послова који нема никакве надлежности процесуира амбасадора који је изасланик шефа државе - рекао је Хасић.

Црнадак није одговарао на телефонске позиве, а његов заступник Ненад Шкипина није био расположен да говори о одлуци дисциплинске комисије. У Министарству иностраних послова су рекли да је Црнадак на службеном путу у Бразилу и да ће се послије повратка и добијања одлуке дисциплинске комисије вјероватно изјаснити о овом случају.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милица Марковић рекла је да је одлука дисциплинске комисије показала да Црнадак није довољно поткријепио пријаву нити се довољно заузео да буду прикупљене све чињенице које би потврдиле да је Чолаковићева направила преступ и да се опирала његовим и радила по Изетбеговићевим инструкцијама.

- Црнадак је и овај пут доказао неукост и незнање да се бави послом који му је повјерен. Показао је и на многим другим примјерима да није компетентан, а ни спреман да заштити интересе РС, али је зато врло гласан и одлучан када по свијету треба причати против Српске, њене владе, предсједника и свих институција - рекла је Марковићева и додала да ће бити занимљиво видјети како ће се Црнадак опрати од ове бламаже.

Да ли је писмо отворено

Коментаришући чињеницу да током дисциплинског поступка није утврђено ко је отворио писмо упућено Младену Иванићу, Емир Хасић је казао да није утврђено да је коверат уопште отворен.

- Поступак је покренут само на основу изјаве једне раднице која у свједочењу није могла на увјерљив начин потврдити да се то десило. Помало је неозбиљно да Министарство иностраних послова, које има на располагању све техничке могућности, није провјерило да ли је коверат отворен или не. Неуобичајено дуго се та пошиљка кретала из Хага до Сарајева, а био је и низ других нелогичности - каже Хасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана