Амбасадорка БиХ у Италији постаје европарламентарка као представница Хрватске

Index.hr
Амбасадорка БиХ у Италији постаје европарламентарка као представница Хрватске

Загреб - Након формирања нове хрватске владе премијер Андреј Пленковић и нови министар иностраних послова Давор Иво Стиер напустили су Европски парламент, а међу онима који би овај двојац требали замијенити је и амбасадорка БиХ у Италији Жељана Зовко.

Андреја Пленковића ће замијенити Ивица Толић док је Давора Иву Стиера требао замијенит Иван Тепеш.


Али, како је Иван Тепеш одлучио да неће прихватити понуђени мандат сљедећа на листи која би требала ићи у Европски парламент управо је амбасадорка БиХ у Италији Жељана Зовко.

Зовко, која је рођена у Мостару, каријеру је провела у дипломатији, пише index.hr.

На заједничкој листи Домољубне коалиције на изборима за Европски парламент 2014. године била је на деветом мјесту као представница дијаспоре, а освојила је 2.392 гласа. Иза ње је био Иван Саблић с 1.234 гласа те Миливој Шпика са 748 гласа.

Зовко је иначе професор француског језика, а 1999. године почела је радити у Предсједништву Босне и Херцеговине, Од 2004. до 2008. године била је амбасадор БиХ у Француској, а од 2008. до 2011. године била је амбасадорица у Шпанији.

Након тога се вратила у БиХ, гдје је три године радила као савјетница за спољну политику. Прошле године је постала амбасадорица у Италији, што се може провјерити и на страницама Министарства иностраних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана