Амбасадори син посланика СДС-а и љекар из ПДП-а

Жељка Домазет
Амбасадори син посланика СДС-а и љекар из ПДП-а

Сарајево - Именовање некаријерних дипломата за амбасадоре по партијској, пријатељској и родбинској линији, по чему је БиХ један од најдрастичнијих примјера у Европи, биће настављено ухљебљењем кадра СДС-а, ПДП-а и СДА.

Саговорник из Министарства иностраних послова БиХ открио је за "Глас Српске" нова кадровска рјешења која су договорена и која ће ускоро бити реализована.

Захваљујући партијским комбинаторикама за амбасадора у Канади, гдје се иселио велики број некадашњих становника БиХ, умјесто Ковиљке Шпирић којој је мандат истекао 15. августа биће именован Срђан Лалић. Он је син посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Ненада Лалића.

До промјена ће доћи и у Црној Гори гдје је на позицији амбасадора Ђорђе Латиновић.

- Амбасадорску позицију БиХ у Црној Гори требало би да преузме кадар ПДП-а Винко Радовановић који је након уласка у политику заборавио своју љекарску диплому и рад у струци. Годинама је био на највишим функцијама у власти Источног Сарајева, а најчешће на позицији замјеника градоначелника. Радовановић ће бити други члан породице у дипломатији јер у сектору за билатерали Министарства иностраних послова БиХ годинама ради његов син Марко  - каже наш саговорник.

СДА се такође побринула да ухљеби свој одан кадар. Након што није прошао безбједносне провјере за амбасадора БиХ при Мисији  НАТО-у, пензионисани бригадни генерал Сакиб Форић ће бити нови амбасадор у Пакистану, који нерезидентно покрива и Авганистан. Тамо би требало да  замијени Недима Макаревића који је такође пулен СДА.

- Након повратка из Пакистана Макаревић ће бити усмјерен у Норвешку вјероватно због заслуга јер је у Пакистану изградио школски центар који носи име Алија Изетбеговић. Мада је изградњу овог школског центра обиљежио скандал то није сметало Изетбеговићу да га предложи за амбасадора у Норвешкој - каже наш саговорник из Министарства иностраних послова.

У Министарству иностраних послова БиХ су рекли да их је једна адвокатска канцеларија из Пакистана обавијестила да је Макаревић умијешан у случај преваре и проневјере новца за изградњу школе у Пакистану.

- О свему су информисали Предсједништво БиХ које се није изјаснило о томе. Министарство иностраних послова БиХ није било упознато са активностима амбасадора Макаревића у изградњи школског центра у Пакистану. За изградњу нису коришћена средства министарства, нити имамо информације на који начин су прикупљана, а самим тим нити о евентуалним проневјерама - навели су из Министарству иностраних послова.

Макаревић и пакистански шеик Сијед Мудасир Назар Шах били су партнери у изградњи и опремању школе у пакистанској провинцији Пенџаб. Трошкове је требало да сносе по принципу пола-пола, међутим, пакистански медији су објавили да Макаревић новац за изградњу који је Макаревић прикупљао на добротворним приредбама никада није уплатио свом пакистанском партнеру и да му је умјесто тога пријетио. Макаревић с друге стране тврди да је његов партнер проневјерио новац и да је због тога за њим расписана потрага.

БиХ је по дипломатским и стручним референцама амбасадора на дну листе међу европским, али и већини земља свијета у којима је демократија колико-толико развијена. Дипломатски представници БиХ су углавном партијски послушници међу којима готово да нема дипломата са педигреом и искуством, а није ријеткост да на амбасадорске позиције одлазе људи без икаквог или са врло лошим знањем страних језика. Дипломатска представништва се попуњавају бирократама који по политичким, породичним и пријатељским линијама преузимају позиције у свијету. Док озбиљне државе школују дипломате, дипломатски кор БиХ бива биран искључиво по критеријима партијске послушности, подобности и на основу родбинских релација.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Парламента БиХ у оставци Душанка Мајкић из СНСД-а каже да је кључно питање шта БиХ има од хаотичне и кадровски проблематичне дипломатско-конзуларне мреже.

- Дипломатско-конзуларна представништва су постала синоним за скандале. На врло важне дестинације шаљу неук и неискусан кадар и онда није ни чудно што имамо овакав имиџ у свијету. У дипломатију шаљу партијске послушнике којима су измакле све позиције у земљи или њихову дјецу. Ако већ не могу да поправе имиџ БиХ, дипломате не би требало својим понашањем да урушавају и ово мало угледа који има, а чини се да једино ревносно раде на томе - казала је Мајкићева и подсјетила да сваке године за рад диспломатско-конзуларних представништава и буџета долазе милиони марака.

Основне полуге у магли

БиХ нема основне полуге како би покушала да поправи стање у диппломатско-конзуларним представништвима.

Иако се о томе годинама говори још није усвојен закон о иностраним пословима, нити је основана дипломатска академија која би бринула о кадру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана