Ambasadori 30. avgusta odlučuju o referendumu

Ž. Domazet, M. Miljić
Ambasadori 30. avgusta odlučuju o referendumu

Sarajevo, Banjaluka - Savjet za primjenu mira (PIC) raspravljaće 30. avgusta o najavljenom referendumu o Danu RS, a najvjerovatnije 17. septembra o zahtjevu bošnjačkih zvaničnika za njegovu blokadu odlučivaće sudije Ustavnog suda BiH čija je ranija odluka i bila okidač za izjašnjavanje naroda Srpske.

Ambasadori zemalja članica PIC-a trebalo je da 23. avgusta raspravljaju o referendumu, ali je njihov sastanak odgođen zbog neslaganja među njima, jer su se Rusija i još neke zemlje usprotivile poništavanju odluke o održavanju referenduma, koje je zagovarala većina predstavnika u PIC-u. Da će sjednica PIC-a biti održana u utorak potvrdio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je naveo da su detaljne pripreme u toku, iako su mišljenja u vezi sa referendumom još podijeljena.

Pred sudijama Ustavnog suda BiH naći će se zahtjevi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Safeta Softića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere kojom bi bio blokiran referendum. Početkom naredne sedmice Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučiće o zahtjevu RS da za potrebe referenduma dostavi spisak birača.

Dok se iščekuju važne odluke o referendumu na kojem će se stanovništvo izjašnjavati da li i dalje želi da se Dan Republike slavi 9. januara, nastavljeni su pritisci čiji je cilj da referendum ne bude održan. U RS su posebno zabrinuti zbog pritisaka i udara na nezavisnost CIK-a. Samo dan nakon što je član CIK-a Branko Petrić upozorio na pritiske i prijetnje ovoj instituciji uoči odluke o zahtjevu RS, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić uputio je predsjedniku CIK-a Ahmetu Šantiću zahtjev za izuzeće Petrića iz odlučivanja u vezi sa zahtjevom RS.

- Smatramo da je Petrić u izjavama iznio politički, a ne stručni stav i da je dodatno uznemirio javnost u BiH - saopšteno je iz SDA.

Premijer RS Željka Cvijanović ponovila je da će referendum biti održan.

- RS sprovodi niz procedura da bi referendum bio održan. Za to ne vidimo bilo kakvu smetnju - navela je Cvijanovićeva i dodala da je RS suočena sa brojnim opstrukcijama i pritiscima.

Naglasila je da će RS naći način da ima biračke spiskove.

- Sve aktivnosti sprovodimo u skladu sa zakonima i procedurama. Referendum ništa ne može da zaustavi - dodala je Cvijanovićeva i istakla da je jadna država u kojoj se vrše pritisci na institucije da ne urade svoj posao.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da su institucije RS iznenađene što CIK već nije dostavio birački spisak.

- CIK ne smije podleći političkom pritisku, niti bilo kojoj vrsti ucjene koja dolazi iz Sarajeva ili drugih kojima ne odgovara referendum - kazao je Đokić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković je istakla da je Izetbegović nakon pritisaka na Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH počeo sa prijetnjama i CIK-u.

- Na sceni je silovanje profesije i zakonskih obaveza koje je CIK dužan da ispuni. Više se ne biraju sredstva da bi se izvršio pritisak, zaplašio ili ucijenio onaj ko treba da radi svoj posao. RS to neće trpjeti i tolerisati, niti će to biti prepreka da održimo referendum, bez obzira na to da li će dostaviti birački spisak - rekla je Markovićeva.

Iako je nezavisnost CIK-a žestoko narušena u predstavništvima međunarodnih institucija je to izazvalo mlake ili nikakve reakcije. U OHR-u su rekli da generalno zagovaraju princip da se institucijama mora omogućiti da rade nezavisno i u skladu sa propisima bez bilo kakvog neprimjerenog pritiska ili opstrukcija. U Delegaciji EU u BiH kažu da je na domaćim vlastima da odgovore na upozorenja o pritiscima iz CIK-a.

Izetbegović je na sastanku sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom ponovio da odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma predstavlja kršenje ustavnopravnih nadležnosti BiH. Rijaset Islamske zajednice u BiH saopštio je poslije sjednice u četvrtak naveče da očekuju zakonito postupanje institucija BiH i primjerno postupanje predstavnika međunarodne zajednice radi sprečavanja realizacije protivustavnih odluka.

Srebrenica

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković saopštio je u petak da neće formirati komisiju za sprovođenje referenduma u ovoj opštini.

- Neću formirati komisiju, jer se referendumom krši Ustav BiH. BiH i njeni zakoni će se poštovati dok sam ja ne čelu Srebrenice. Nema tih sankcija koje mogu da promijene ovu odluku - kazao je Duraković.

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Siniša Karan istakao je da će Srebreničani moći da se izjasne na referendumu.

- Duraković niti je mogao, niti je spriječio formiranje komisije - kazao je Karan.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović je rekao da Duraković nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sprovođenju referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana