Ambasador Petar Ivancov za “Glas Srpske”: Važno svjedočanstvo bliskosti Srba i Rusa

V. K.
Ambasador Petar Ivancov za “Glas Srpske”: Važno svjedočanstvo bliskosti Srba i Rusa

Banjaluka - Izgradnja rusko-srpskog pravoslavnog hrama i kulturnog centra u Banjaluci je važno svjedočanstvo duhovne i kulturne bliskosti naših naroda, izjavio je “Glasu Srpske” ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

On je povodom današnjeg osveštanja temelja rusko-srpskog hrama i kulturnog centra u Banjaluci rekao da se bliskost dva naroda potvrđuje i činjenicom da je za osnovu ovog izuzetno lijepog vjerskog i kulturnog kompleksa uzeta petokupolna crkva sa zvonikom u vidu šatora posvećena čudima svetog arhangela Mihaila iz 14. vijeka, koja je činila arhitekturni ansambl moskovskog Kremlja, ali, nažalost, nije bila sačuvana do današnjih dana.

Ivancov podsjeća da bi u petak u Banjaluku trebalo da stigne i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i da će cijela ova sedmica biti posvećena 100. godišnjici stradanja ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice.

- Rusko-srpski pravoslavni hram i duhovno-kulturni centar koji čine jednu arhitektonsku cjelinu je naš zajednički projekat. U njegovom projektovanju su učestvovali ruski stručnjaci iz Odjeljenja za hramsku arhitekturu Moskovskog arhitektonskog instituta. Inicijativu za njegovu izgradnju je iznio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem. Na ovu inicijativu se odazvalo Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo, a podršku je pružio predsjednik Srpske Milorad Dodik. Projekat je naišao na širok odjek u javnosti, kako u RS, tako i u Rusiji. U kulturnom i duhovnom centru kod hrama planirani su kursevi ruskog jezika, proučavanje istorije naših naroda, tamo su takođe predviđene ćelije za hodočasnike. Bez sumnje, kompleks će doprinijeti jačanju rusko-srpskih duhovnih i kulturnih veza - rekao nam je Ivancov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana