Амбасадор Петар Иванцов за “Глас Српске”: Важно свједочанство блискости Срба и Руса

В. К.
Амбасадор Петар Иванцов за “Глас Српске”: Важно свједочанство блискости Срба и Руса

Бањалука - Изградња руско-српског православног храма и културног центра у Бањалуци је важно свједочанство духовне и културне блискости наших народа, изјавио је “Гласу Српске” амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Он је поводом данашњег освештања темеља руско-српског храма и културног центра у Бањалуци рекао да се блискост два народа потврђује и чињеницом да је за основу овог изузетно лијепог вјерског и културног комплекса узета петокуполна црква са звоником у виду шатора посвећена чудима светог архангела Михаила из 14. вијека, која је чинила архитектурни ансамбл московског Кремља, али, нажалост, није била сачувана до данашњих дана.

Иванцов подсјећа да би у петак у Бањалуку требало да стигне и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и да ће цијела ова седмица бити посвећена 100. годишњици страдања руског цара Николаја Другог Романова и његове породице.

- Руско-српски православни храм и духовно-културни центар који чине једну архитектонску цјелину је наш заједнички пројекат. У његовом пројектовању су учествовали руски стручњаци из Одјељења за храмску архитектуру Московског архитектонског института. Иницијативу за његову изградњу је изнио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем. На ову иницијативу се одазвало Императорско православно палестинско друштво, а подршку је пружио предсједник Српске Милорад Додик. Пројекат је наишао на широк одјек у јавности, како у РС, тако и у Русији. У културном и духовном центру код храма планирани су курсеви руског језика, проучавање историје наших народа, тамо су такође предвиђене ћелије за ходочаснике. Без сумње, комплекс ће допринијети јачању руско-српских духовних и културних веза - рекао нам је Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана