Амбасада САД: Комисија за Сребреницу не служи истини

Танјуг
Амбасада САД: Комисија за Сребреницу не служи истини

Сарајево - Амбасада САД у БиХ тврди да формирање нове комисије за Сребреницу не служи признавању истине или промовисању помирења.

То је за Н1 речено у Канцеларији за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ поводом одлуке Владе РС о формирању комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и за истраживање страдања свих народа у сребреницкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

“Међународни суд правде и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију закључили су да је у Сребреници почињен геноцид. Потребно је да сви поштују ове судске одлуке, храбро се суоче с прошлошћу и прихвате истину, без обзира колико је она болна”, наводе у амбасади.

Како истичу, амбасада подржава изјаву Већа за имплементацију мира из децембра 2018. године, “која је осудила закључак Народне скупштине РС о одбацивању извештаја из 2004. године”.

“Формирање нове комисије за Сребреницу не служи признавању истине или промовисању помирења”, поручују у амбасади.

Из амбасаде напоммињу и да, без обзира на етничку припадност, све жртве рата заслужују да се пронађе истина и задовољи правда.

“Као највећи масакар почињен у Европи након Другог свјетског рата и злочин против цјелокупног човјечанства, геноцид у Сребреници се никада не смије заборавити и никада се не смије минимизирати. Исто вриједи за све злочине почињене током рата у БиХ”, додају у амбасади.

Влада Републике Српске именовала је јуче чланове међународних и независних тијела - Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао да ће Центар пружити потпуну административно-техничку и финансијску подршку раду комисија и додао да су чланови комисија из 12 земаља, да је предсједавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

Он је навео да ће комисија за Сарајево имати седам чланова, а за Сребреницу девет, као и да ће конститутивне сједнице ових комисија бити одржане крајем марта или почетком априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана