Alumini zavrnut novac od kredita

Goran Maunaga
Alumini zavrnut novac od kredita

Zvornik - Unikredit banka iznenada je odustala od kreditiranja "Alumine" sa kojom je imala ugovorene aranžmane vrijedne oko četiri miliona KM, što je zvorničkoj kompaniji otežalo dovršenje započete izgradnje dva pogona.

- Iako "Alumina" godinama sarađuje sa Unikredit bankom, ona je čim je preduzeću blokiran račun i nakon isteklih rokova prestala da obnavlja ugovore i da plasira sredstva na osnovu kredita. Novih kredita nema iako je "Alumina" vratila sve rate - kaže sagovornik "Glasa Srpske" upućen u dešavanja u "Alumini".

Menadžment "Alumine" je zbog duge i dobre saradnje insistirao da oko 1.400 njenih radnika primaju platu i da putem Unikredit banke posluju i sa dobavljačima.

- Kada je blokiran račun "Alumine", iako je predstavnicima banke predočena apelacija uložena Ustavnom sudu BiH i privremena mjera koju je taj sud donio u korist "Alumine", to nije bilo dovoljno da spriječi raskid saradnje. Preko računa "Alumine" u toj banci obavljen je promet veći od 500 miliona maraka. Zato je nevjerovatno da banka, koja je prošle godine od "Alumine" zaradila tri miliona evra, nije bila spremna na blagi rizik i da nastavi saradnju. Račun je ubrzo deblokiran i "Alumina" je nastavila sa normalnim poslovanjem, što je dokaz da je rizik za banku bio veoma nizak - rekao je naš sagovornik.

Problemima za "Aluminu" tu nije bio kraj, jer su dobavljači koji su im davali robu na poček odjednom tražili avansno plaćanje.

- To je u finansiranju "Alumine" stvorilo rupu od oko deset miliona maraka, ali ona i dalje uspješno radi. Prije neki dan platili su devet miliona maraka u jednom danu za plate, topli obrok i gas - istakao je naš sagovornik.

Račun "Alumine" bio je blokiran od 12. do 26. aprila na zahtjev "Pavgorda", koji je na taj način pokušao da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" u kojoj je pokrenut stečaj.

Ustavni sud BiH je na osnovu apelacije "Alumine" donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenula firma "Pavgord" iz Foče. Definitivna odluka Ustavnog suda o tome trebalo je da bude donesena u septembru, ali ta apelacija se još nije našla na dnevnom redu sjednica.

Lobiranja

Apelacija koju je "Alumina" podnijela Ustavnom sudu BiH nije se našla na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda u septembru niti će biti u oktobru jer su posrijedi lobiranja u vezi sa donošenjem te odluke.

Pravni zastupnik "Alumine" Vladimir Milošević kaže da će, ako Ustavni sud usvoji apelaciju kojom se traži poništenje odluke kojom je fočanska firma "Pavgord" uvedena u izvršni postupak protiv "Alumine", to biti kraj svim potraživanjima od Fabrike glinice "Birač" i "Alumine" koji su imali Ukio banka i "Pavgord".

- Čim takva odluka bude donesena, "Alumina" će zatražiti nadoknadu višemilionske štete nanesene blokadom računa - rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana