Алумина пред новом блокадом

Горан Маунага
Алумина пред новом блокадом

Зворник - Основни суд у Зворнику дао је зелено свјетло на захтјев фочанске фирме "Павгорд" да буде настављен извршни поступак против зворничке компаније "Алумина" којим покушава да наплати 155 милиона КМ без обзира на одлуке других судова којима је то забрањено.

Одлука Основног суда је корак ка поновној скоро извјесној незаконитој блокади рачуна "Алумине".

- "Павгорд" је затражио наставак извршног поступка. Извршни поступак у току - навео је у одговору "Гласу Српске" службеник за информисање зворничког Основног суда Чедо Јовић.

Он није одговорио на питање да ли је "Павгорд" затражио и блокаду рачуна "Алумине" и да ли ће судија Јелена Тодоровић, која је већ једном мимо одлука других судова одобрила пљенидбу новца, поново поступити на идентичан начин.

Уставни суд БиХ недавно је одбио апелацију "Алумине" и дозволио "Павгорду" да учествује у извршном поступку, али се није бавио питањем да ли "Павгорд" може да наплати непостојећи дуг литванске Укио банке у износу од 155 милиона марака. Окружни привредни суд у Бијељини и Виши привредни суд у Бањалуци прије тога су донијели одлуке да тај дуг, који је раније откупио "Павгорд" за 6,4 милиона евра, не постоји.

Бранилац "Алумине" Владимир Милошевић потврдио је да је Основни суд у Зворнику донио закључак којим наставља извршни поступак против "Алумине", којој је највећи проблем злоупотреба причињена уписом залога на њеној имовини у корист Укио банке, на основу чега "Павгорд" и покушава да незаконито од "Алумине" наплати 155 милиона марака.

- Извршење против "Алумине" је ријетко апсурдан поступак ако се узме у обзир да су блокада рачуна и продаја непокретности те компаније раније забрањени у овом поступку одлукама Окружног привредног суда у Бијељини и Вишег привредног суда у Бањалуци. У међувремену је правоснажно одлучено и да не постоји потраживање 155 милиона, као ни залог Укио банке према Фабрици глинице "Бирач", чија је "Алумина" кћерка-фирма - каже Милошевић.

У "Алумини" кажу да су се обистинили њихови страхови да ће Тодоровићева одобрити "Павгордов" захтјев за наставак извршног поступка и да ће донијети одлуку о блокади њиховог рачуна, што је урадила и раније, занемарујући одлуке судова у Бијељини и Бањалуци.

Рачун "Алумине" био је блокиран од 12. до 26. априла 2017. године на захтјев "Павгорда", због чега је компанија претрпјела вишемилионску штету.

Апел за спас

Владимир Милошевић је закључио да је извршни поступак против "Алумине" правно неутемељен и незаконит.

- Апелујемо на правну државу да отклони незаконитости и процесуира лица која су довела до ситуације која највећи привредни ресурс РС води у пропаст - рекао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана