Almir Merdić uhapšen zbog napada na Vučića

Avaz.ba
Almir Merdić uhapšen zbog napada na Vučića

SIPA je jutros u Jelahu kod Tešnja uhapsila Almira Merdića, koji je prema navodima MUP-a RS sa još nekoliko osoba učestvovao u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, tokom obilježavanja 20. godišnjice od stradanja u Srebrenici, prenosi Avaz

Osim Merdića, iz policijske stanice u Jelahu navodno su u SIPA-ina vozila prebačene još dvije uhapšene osobe.

Srpski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, ranije su Merdića označili kao organizatora napada na Vučića, dovodeći ga u vezu sa radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Merdić je prošle sedmice u intervjuu za agenciju Patria demantovao bilo kakvu povezanost sa incidentom u Potočarima. Priznao je da se u vrijeme napada na Vučića nalazio nekoliko metara od premijera, ali da se na fotografijama koje su mediji objavili može vidjeti kako nije učesnik izgreda, već sve vrijeme incident snima kamerom.

Zanimljivo je da je SIPA Merdića i ostale privela tek deset dana nakon incidenta, iako su njihove fotografije objavljena već sljedećeg dana, a Merdić i drugi policiji su dostupni od prvog dana.

MUP RS je u petak 17. jula na svojoj njeb stranici objavio fotografije osoba iz Potočara koje su navodno sumnjive i koje su učestvovale u napadu. Na jednoj od njih je i Merdić sa svojim kolegama iz Tešnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana