Aleksandar Bocan-Harčenko za Glas Srpske: Jednostrana promjena Ustava put u duboku krizu

Željka Domazet
Aleksandar Bocan-Harčenko za Glas Srpske: Jednostrana promjena Ustava put u duboku krizu

Promjena Ustava je osjetljivo pitanje koje ne pomaže tome da se ova zemlja stabilizuje, kaže u intervjuu za "Glas Srpske" ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Ako dođe do jednostranih pokušaja za promjenu Ustava pokvariće se pravni osnov i stvoriti štetan i opasan pravni vakuum koji bi vodio ka stvaranju velikih kriza - istakao je Bocan-Harčenko.

* GLAS: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus, pa BiH nije glasala kada je na sjednici Generalne skupštine UN usvajana rezolucija "Teritorijalni integritet Ukrajine". Kako gledate na to?

HARČENKO: Očekivao sam takvu odluku. Dugo sam prije toga razgovarao sa članom Predsjedništva BiH iz RS Nebojšom Radmanovićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom  Izetbegovićem, pa sam ranije saznao da o tome ne postoji konsenzus. I ovom prilikom izražavam zahvalnost rukovodstvu RS što je zauzelo objektivan stav o onome što se desilo na Krimu i što se tiče krize u Ukrajini. Rusija nije narušila integritet Ukrajine nego su eksploziju i državni udar napravili oni unutar Ukrajine i sponzori izvana. Odsustvo djelovanja BiH tokom glasanja odražava to da ne postoji konsenzus što je u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Dobro je što nema zaobilaznih poruka, jer imali smo takve primjere do sada u nekoliko slučajeva. Ono što zabrinjava je činjenica da je bilo pokušaja izvana da se utiče na stav Predsjedništva BiH. Bilo je pritisaka na BiH. Sve institucije i političko rukovodstvo morali bi sami odlučivati bez pritisaka izvana.

* GLAS: U Predsjedništvu BiH nije postignuta saglasnost ni o pridruživanju BiH izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o uvođenju restriktivnih mjera prema Rusiji?

HARČENKO: Stav RS je drugačiji i u ovom slučaju objektivan i u skladu sa realnošću i razumijevanjem svih dešavanja na i oko Krima. Brisel smatra da BiH mora zatvorenih očiju da slijedi svaki korak EU u spoljnoj politici iako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije na snazi. BiH nema nikakvih obaveza dok taj sporazum ne stupi na snagu, a i kada stupi mora se imati u vidu da sve poteze Brisela ne treba podržavati zatvorenih očiju. Vjerujem da u BiH neće biti saglasnosti da se pridruži restrikcijama koje nisu prirodne.

* GLAS: Mogu li odnosi u BiH prema pitanju Rusija-Ukrajina uticati na investicije koje Rusija realizuje u BiH?

HARČENKO: Uvjeren sam da ćemo nastaviti saradnju u svakom smjeru i svakoj dimenziji i da ćemo ići i dalje. Širićemo saradnju u skladu sa našim  planovima i planovima najvećih kompanija iz Rusije uključujući i "Zarubežnjeft" i "Gasprom" u smislu realizacije "Južnog toka".

 

Kompletan intervju možete pročitati u elektronskom ili štampanom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana