Ако жели у ЕУ БиХ мора да врати одузету јеврејску имовину

klix.ba
Ако жели у ЕУ БиХ мора да врати одузету јеврејску имовину

Тел Авив - Према писању израелског листа “Israel Hayom”, Европски парламент ове седмице је поставио јасне услове пред БиХ које она треба да усвоји како би кренула путем чланства у Европској унији, а један од њих је и доношење закона који ће регулисати реституцију имовине одузете од Јевреја за вријеме Другог свјетског рата.

Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ, поздравио је ову одлуку, за коју је рекао да је “снажан позив на дуго очекивано доношење закона којим би се осигурала правда за преживјеле у холокаусту и њихове породице, као и за Јеврејску заједницу у БиХ и друге вјерске заједнице”.

Наиме, Европски парламент гласао је за усвајање резолуције коју је предложио румунски члан Европског парламента Кристијан Дан Преда. Резолуција је усвојена са 468 гласова за, 123 против и 83 суздржана.

Како даље пише “Israel Hayom”, ово је први пут да је Европски парламент званично одлучио да је враћање одузете јеврејске имовине питање које се мора узети у обзир приликом разматрања захтјева БиХ за придруживање ЕУ.

“The World Jewish Resitution Organisation”, једна од група укључених у рјешавање овог питања, такође је поздравила потез Европског парламента.

“Ми смо поносни што се разматрао за нас кључни сегмент нове резолуције Европског парламента. Позивамо БиХ да усвоји законе за поврат приватне и јавне имовине која је у прошлости припадала Јеврејима”, рекао је Гидеон Тејлор, предсједавајући WJRO-а.

Како се наводи у тексту, око 14.000 Јевреја живјело је у БиХ све до Другог свјетског рата, од чега 12.000 само у Сарајеву. Отприлике 2.000 људи се вратило на своја огњишта непосредно након окончања сукоба, а тренутно у комплетној БиХ живи само око 1.000 Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана