Ако не успије куповина, УИО гради себи зграду

nezavisne.com
Ако не успије куповина, УИО гради себи зграду

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ ће и ове године објавити оглас за куповину зграде у Бањалуци, а ако им ни четврти, након три пропала покушаја, не уроди плодом, не искључују могућност да сами себи граде објекат.

Наиме, УИО је до сада већ три пута расписивао јавни оглас за куповину зграде за смјештај сједишта УИО и Регионалног центра Бањалука, али им се на огласе нико није пријављивао. УИО ће стога, како поручују, и ове године објавити оглас за куповину зграде у Бањалуци, јер средства у буџету имају, а ако ни то не буде дало резултате, тражиће резервно рјешење.

“Уколико и у наредном периоду не буде могуће да се ријеши овај проблем и купи задовољавајући објекат, свакако је једна од опција да УИО о свему информише Управни одбор УИО, те да тражи сагласност да се евентуално измијени одлука Савјета министара БиХ на начин да се иде у куповину земљишта и да сами градимо нови објекат”, рекао је за “Независне” Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ.

У овом тренутку службеници УИО у Бањалуци смјештени су на пет локација, а та дислоцираност, како наводе, веома отежава комуникацију и ствара знатне трошкове, будући да се одређени простори и изнајмљују од трећих лица.

“Куповином једног објекта у Бањалуци, а ради се о објекту који би морао имати око 10.000 метара квадратних пословног простора, сви би службеници УИО били смјештени у истом објекту. Лакша би била комуникација и сарадња, а знатно би се смањили и трошкови”, наглашава Ковачевић.

Подсјетимо, УИО је у ранијим годинама ријешио смјештај службеника у новим објектима у Сарајеву, Мостару и Тузли. Према одлуци Савјета министара, УИО има на располагању 35 милиона КМ за куповину објекта у Бањалуци, који ће реално бити и највећи, јер се у тај објекат морају смјестити централна канцеларија УИО и Регионални центар Бањалука.

Како смо раније писали, УИО је у потрази за самосталном пословном грађевином у граду на Врбасу, на удаљености не већој од три километра од садашњег сједишта, које се налази у Улици бана Лазаревића. Право да се пријаве, током ранијих јавних огласа, имали су сви власници некретнине без терета, с тим што су морали да испуне и неке услове, али и доставе доказе прописане тендерском документацијом. Рок за понуде у трећем покушају да купе зграду истекао је 12. априла прошле године у подне, али до тог момента није стигла ниједна пријава.

Подсјећамо, 2014. године Управа је расписивала јавни оглас за куповину пословног објекта у Бањалуци, који је поништен, јер није достављена ниједна прихватљива понуда. Ниједна прихватљива понуда није достављена ни када је Управа 2017. расписивала поновни јавни оглас за куповину пословног објекта у Бањалуци, па је и он поништен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана