Akcize trče novi krug prije povećanja

Željka Domazet
Akcize trče novi krug prije povećanja

Sarajevo - Savjet ministara BiH formirao je juče radnu grupu sa zadatkom da u roku od deset dana pripremi nacrt zakona koji će objediniti sve inicijative za izmjenu Zakona o akcizama, uključujući akcize na naftu i naftne derivate, alkohol, pivo i bezalkoholna pića.

Povećanje akciza na te proizvode ranije je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali je Savjet ministara u parlamentarnu proceduru uputio samo dio tog paketa koji se odnosi na naftu i naftne derivate. Osim obuhvatanja kompletnog paketa, radnoj grupi je dat zadatak i da pronađe rješenje za uvođenje plavog dizela, odnosno jeftinijeg goriva za poljoprivrednike. O nacrtu zakona koji pripremi radna grupa potom će se izjasniti Upravni odbor UIO, a ukoliko tu dobije zeleno svjetlo, ide u Savjet ministara, a krajnja adresa je usvajanje u Parlamentu BiH.

Paket zakona čija je izmjena predložena kako bi bila povećana akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru, nije prošle sedmice dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ti zakoni su prvobitno bili dio šireg zakonskog paketa, koji je sadržavao i izmjene zakona kojima je predviđeno da, pored akciza na naftu, bude povećana i akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića. Izmjene šireg paketa zakona predložio je Upravni odbor UIO, ali taj prijedlog nije usvojen u Savjetu ministara, pa je krnji paket zakona poslat u parlamentarnu proceduru, čime je, kako su upozorili predstavnici RS, pogažen stav Upravnog odbora. Prihodi od rasta akcize na gorivo predviđeni su za izgradnju putne infrastrukture, a od dodatnog nameta na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića za reformu zdravstvenog sistema.

Ministar finansija i trezora BiH i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda kazao je nakon sjednice Savjeta ministara da će akcize vrlo brzo nanovo doći na dnevni red.

- Obavezali smo se na ovo najprije potpisom entitetskih premijera, pa je to ugrađeno u reformsku agendu i u pismo namjere upućeno MMF-u. Nažalost, nije ispoštovan prijedlog Upravnog odbora UIO - istakao je Bevanda.

Naglasio je da je na sjednici Savjeta ministara bila radna verzija prijedloga za uvođenje plavog dizela.

- Zaključak je da budu razmotrene sve inicijative i prijedlozi zakona i da prijedlog radne grupe ide normalnom procedurom, odnosno Upravnom odboru UIO, a potom u Savjet ministara i Parlament BiH. Nadamo se da je rok od deset dana sasvim dovoljan i da ćemo doći do rješenja koje će biti potvrđeno u Parlamentu, jer bi neusvajanje imalo reperkusije na mnogo toga - rekao je Bevanda.

On je istakao da su se ministri upoznali i sa nacrtom budžeta i međunarodnih obaveza institucija BiH za 2017. godinu i da bi ga ponovo trebali razmatrati 3. novembra. Ministrima je dat rok da prije toga sačine primjedbe.

- Poznato je da svi imaju ambicije veće nego što je naš budžetski okvir, koji je odlukom Fiskalnog savjeta ostao na istom nivou od 950 miliona maraka - rekao je Bevanda.

Pojasnio je da je dobro i što je izvjestan prihod od ruskog klirinškog duga koji iznosi oko 212 miliona KM.

- Prvi krug procedure za naplatu duga je prošao. Čekamo konačnu saglasnost Ministarstva finansija Ruske Federacije. Predviđeno je da deset odsto ide institucijama BiH i mi smo predložili da taj prihod bude usmjeren na kapitalne investicije, prije svega, na kupovinu objekata za smještaj institucija BiH za koje se sada plaća zakup - rekao je Bevanda, navodeći da je najveći iznos predviđen za Sarajevo.

Zamrzavanje plata

Savjet ministara BiH utvrdio je juče prijedlog izmjena zakona kojim se potvrđuje zamrzavanje plata u institucijama BiH. Na ovaj način odgađa se sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018, odnosno 2019. i 2020. godine, čime Savjet ministara zadržava plate i naknade na ranije dostignutom nivou.

Članovi radne grupe

2 predstavnika Ministarstva finansija i trezora

2 predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

1 predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana