Акцизе трче нови круг прије повећања

Жељка Домазет
Акцизе трче нови круг прије повећања

Сарајево - Савјет министара БиХ формирао је јуче радну групу са задатком да у року од десет дана припреми нацрт закона који ће објединити све иницијативе за измјену Закона о акцизама, укључујући акцизе на нафту и нафтне деривате, алкохол, пиво и безалкохолна пића.

Повећање акциза на те производе раније је предложио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, али је Савјет министара у парламентарну процедуру упутио само дио тог пакета који се односи на нафту и нафтне деривате. Осим обухватања комплетног пакета, радној групи је дат задатак и да пронађе рјешење за увођење плавог дизела, односно јефтинијег горива за пољопривреднике. О нацрту закона који припреми радна група потом ће се изјаснити Управни одбор УИО, а уколико ту добије зелено свјетло, иде у Савјет министара, а крајња адреса је усвајање у Парламенту БиХ.

Пакет закона чија је измјена предложена како би била повећана акциза на нафту и нафтне деривате за 15 фенинга по литру, није прошле седмице добио подршку у Представничком дому Парламента БиХ. Ти закони су првобитно били дио ширег законског пакета, који је садржавао и измјене закона којима је предвиђено да, поред акциза на нафту, буде повећана и акциза на пиво, алкохолна и безалкохолна пића. Измјене ширег пакета закона предложио је Управни одбор УИО, али тај приједлог није усвојен у Савјету министара, па је крњи пакет закона послат у парламентарну процедуру, чиме је, како су упозорили представници РС, погажен став Управног одбора. Приходи од раста акцизе на гориво предвиђени су за изградњу путне инфраструктуре, а од додатног намета на пиво, алкохолна и безалкохолна пића за реформу здравственог система.

Министар финансија и трезора БиХ и предсједавајући Управног одбора УИО Вјекослав Беванда казао је након сједнице Савјета министара да ће акцизе врло брзо наново доћи на дневни ред.

- Обавезали смо се на ово најприје потписом ентитетских премијера, па је то уграђено у реформску агенду и у писмо намјере упућено ММФ-у. Нажалост, није испоштован приједлог Управног одбора УИО - истакао је Беванда.

Нагласио је да је на сједници Савјета министара била радна верзија приједлога за увођење плавог дизела.

- Закључак је да буду размотрене све иницијативе и приједлози закона и да приједлог радне групе иде нормалном процедуром, односно Управном одбору УИО, а потом у Савјет министара и Парламент БиХ. Надамо се да је рок од десет дана сасвим довољан и да ћемо доћи до рјешења које ће бити потврђено у Парламенту, јер би неусвајање имало реперкусије на много тога - рекао је Беванда.

Он је истакао да су се министри упознали и са нацртом буџета и међународних обавеза институција БиХ за 2017. годину и да би га поново требали разматрати 3. новембра. Министрима је дат рок да прије тога сачине примједбе.

- Познато је да сви имају амбиције веће него што је наш буџетски оквир, који је одлуком Фискалног савјета остао на истом нивоу од 950 милиона марака - рекао је Беванда.

Појаснио је да је добро и што је извјестан приход од руског клириншког дуга који износи око 212 милиона КМ.

- Први круг процедуре за наплату дуга је прошао. Чекамо коначну сагласност Министарства финансија Руске Федерације. Предвиђено је да десет одсто иде институцијама БиХ и ми смо предложили да тај приход буде усмјерен на капиталне инвестиције, прије свега, на куповину објеката за смјештај институција БиХ за које се сада плаћа закуп - рекао је Беванда, наводећи да је највећи износ предвиђен за Сарајево.

Замрзавање плата

Савјет министара БиХ утврдио је јуче приједлог измјена закона којим се потврђује замрзавање плата у институцијама БиХ. На овај начин одгађа се сукцесивна могућност напредовања унутар платног разреда државних службеника до 2018, односно 2019. и 2020. године, чиме Савјет министара задржава плате и накнаде на раније достигнутом нивоу.

Чланови радне групе

2 представника Министарства финансија и трезора

2 представника Министарства спољне трговине и економских односа

1 представник Управе за индиректно опорезивање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана