Akcize prošle, kriza u vlasti produbljena

Željka Domazet
Akcize prošle, kriza u vlasti produbljena

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u petak u ranim jutarnjim časovima, nakon 12 časova žestoke rasprave, izmjene Zakona o akcizama BiH i pratećih zakona, čime je ispunjena jedna od najvažnijih reformskih obaveza, ali je to dodatno produbilo jaz među strankama i krizu u vlasti na nivou BiH.

S druge strane, čelnici EU i predstavnici SAD pohvalili su odluku poslanika.

Protivnici zakonskih rješenja, koja su uslov za nastavak finansijskih aranžmana BiH sa međunarodnim institucijama vrijednih stotine miliona KM, i nakon sjednice koja se pretvorila u cirkus nastavili su sa optužbama i uvredama na račun onih koji su podržali zakone. Tvrdeći da je prekršena procedura najavili su da će zbog toga tražiti smjenu članova rukovodstva Predstavničkog doma Borjane Krišto iz HDZ-a BiH i Šefika Džaferovića iz SDA.

Krišto, koja je je predsjedavajuća Predstavničkog doma, kaže da usvajanjem nije urušena demokratija.

- Nisam dužna da dajem odgovore poslanicima. Moja obaveza je da vodim sjednicu u skladu sa Poslovnikom i procedurama, što i činim. Bila sam izložena provokacijama i ucjenama zbog zloupotreba i kršenja Poslovnika od strane pojedinaca. Ponašanje poslanika najbolje govori o Parlamentu i ugledu onih koji predstavljaju narod - rekla je Krišto i dodala da se ne plaši smjene.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je na sjednici manifestovana politička histerija struktura koje su u Briselu propagirale evropski put BiH.

- Lideri političkih stranaka potpisali su reformsku agendu i dali saglasnost na njen sadržaj. Ovaj set zakona je proistekao iz reformske agende, a određene političke stranke se bave politikantstvom i šupljom pričom, jer su kao vlast u Briselu pristali, a ovdje su pokazivali lažno saosjećanje sa građanima - rekao je Košarac i dodao da BiH ima potrebu za aranžmanima međunarodnih finansijskih institucija, jer omogućavaju realizaciju razvojnih projekata i izgradnju autoputeva i puteva.

Komentarišući najavljene inicijative za smjene, Košarac je rekao da rukovodstvo od prvog dana nema podršku SNSD-a.

- Član rukovodstva Mladen Bosić iz SDS-a takođe treba da bude smijenjen. Nemamo ništa protiv da se na sjednici nađe smjena sva tri člana. I dalje smo pri stavu da Džaferović ne može da bude u rukovodstvu - rekao je Košarac.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić rekao je da će o smjeni raspravljati na sjednicama političkih rukovodstava. Poslanik NDP-a Momčilo Novaković tvrdi da izmjene Zakona o akcizama, koje podrazumijevaju povećanje putarina za 15 feninga, praktično znače rast cijena goriva za 18 feninga imajući u vidu PDV.

- To je više od deset odsto sadašnje cijene i proizvešće lančanu reakciju na ostale proizvode. Grupa poslanika će apelacijom tražiti da bude utvrđeno da li je povrijeđen Poslovnik, jer se ne zna ko je predlagač zakona. Predlagač je bio Savjet ministara pa je na volšeban način predlagač postao Dom naroda - ističe Novaković.

I poslanik DF-a Damir Bećirović smatra da će doći do lančanog poskupljenja i da su prekršene procedure.

- Pokrenuli smo inicijativu za sakupljanje potpisa za smjenu Krišto i Džaferovića - kazao je Bećirović.

Dijana Zelenika, poslanik HDZ-a 1990, čiji je glas bio odlučujući, ocijenila je ponašanje protivnika izmjena zakona kao predizborno politikantstvo.

- Oni koji su sebe nazivali blokom za Evropu, proglašavali se Evropejcima, hoće da nas vrate u srednji vijek. HDZ 1990 je ostao dosljedan evropskim vrijednostima, a akcize će donijeti mnogo benefita - rekla je Zelenika.

Modifikovani prijedlog izmjena zakona usaglasili su čelnici entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH. Ključna izmjena u odnosu na dosadašnja rješenja je da neće biti povećanja akciza na gorivo, osim na biogoriva i biotečnosti, nego će za 15 feninga porasti putarina. Prijedlozima, koji su ranije četiri puta pali, bilo je predviđeno da akcize na naftu i naftne derivate, biogorivo i biotečnost budu povećane za 15 feninga po litru. Prikupljeni novac biće korišćen isključivo za izgradnju autoputeva i puteva. S obzirom na to da je zakone već usvojio Dom naroda, oni bi uskoro, nakon objave u „Službenom listu“, trebalo da stupe na snagu.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han saopštili su da će odluka poslanika dati novi podsticaj reformama koje su potrebne da bi bila obezbijeđena dugoročna finansijska stabilnost BiH.

- Oni koji su glasali za pokazali su hrabrost i posvećenost da pokrenu svoju zemlju na putu ka EU u interesu svojih građana - istakao je Han.

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak ocijenila je pozitivnim usvajanje zakona navodeći da će to obezbijediti značajnu podršku za razvoj infrastrukture. Ona je ocijenila da je ovo težak, ali korak naprijed.

Odugovlačenje

Sjednici Predstavničkog doma prisustvovala su sva 42 poslanika, što se u ovom mandatu nije desilo nijednom. Poslanici koji su glasali protiv čak deset puta su tražili pauzu, a tokom sjednice pokušavali su da naruše kvorum pa su često pratili sjednicu iz dijela predviđenog za novinare i u trenutku kada bi bio obezbijeđen kvorum ulazili u parlamentarnu salu.

Šta donose izmjene zakona

0,45 KM nova akciza na lož-ulje

0,30 KM nova akciza na biogoriva i biotečnosti

0,25 KM nova putarina namijenjena za izgradnju autoputeva

0,40 KM putarina na tečni naftni gas za pogon motornih vozila (0,15 KM namijenjeno za izgradnju puteva, 0,20 KM za izgradnju autoputeva i 0,05 KM za izgradnju drugih puteva)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana