Акцизе прошле, криза у власти продубљена

Жељка Домазет
Акцизе прошле, криза у власти продубљена

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ усвојио је у петак у раним јутарњим часовима, након 12 часова жестоке расправе, измјене Закона о акцизама БиХ и пратећих закона, чиме је испуњена једна од најважнијих реформских обавеза, али је то додатно продубило јаз међу странкама и кризу у власти на нивоу БиХ.

С друге стране, челници ЕУ и представници САД похвалили су одлуку посланика.

Противници законских рјешења, која су услов за наставак финансијских аранжмана БиХ са међународним институцијама вриједних стотине милиона КМ, и након сједнице која се претворила у циркус наставили су са оптужбама и увредама на рачун оних који су подржали законе. Тврдећи да је прекршена процедура најавили су да ће због тога тражити смјену чланова руководства Представничког дома Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ и Шефика Џаферовића из СДА.

Кришто, која је је предсједавајућа Представничког дома, каже да усвајањем није урушена демократија.

- Нисам дужна да дајем одговоре посланицима. Моја обавеза је да водим сједницу у складу са Пословником и процедурама, што и чиним. Била сам изложена провокацијама и уцјенама због злоупотреба и кршења Пословника од стране појединаца. Понашање посланика најбоље говори о Парламенту и угледу оних који представљају народ - рекла је Кришто и додала да се не плаши смјене.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да је на сједници манифестована политичка хистерија структура које су у Бриселу пропагирале европски пут БиХ.

- Лидери политичких странака потписали су реформску агенду и дали сагласност на њен садржај. Овај сет закона је проистекао из реформске агенде, а одређене политичке странке се баве политикантством и шупљом причом, јер су као власт у Бриселу пристали, а овдје су показивали лажно саосјећање са грађанима - рекао је Кошарац и додао да БиХ има потребу за аранжманима међународних финансијских институција, јер омогућавају реализацију развојних пројеката и изградњу аутопутева и путева.

Коментаришући најављене иницијативе за смјене, Кошарац је рекао да руководство од првог дана нема подршку СНСД-а.

- Члан руководства Младен Босић из СДС-а такође треба да буде смијењен. Немамо ништа против да се на сједници нађе смјена сва три члана. И даље смо при ставу да Џаферовић не може да буде у руководству - рекао је Кошарац.

Посланик СДС-а Борислав Бојић рекао је да ће о смјени расправљати на сједницама политичких руководстава. Посланик НДП-а Момчило Новаковић тврди да измјене Закона о акцизама, које подразумијевају повећање путарина за 15 фенинга, практично значе раст цијена горива за 18 фенинга имајући у виду ПДВ.

- То је више од десет одсто садашње цијене и произвешће ланчану реакцију на остале производе. Група посланика ће апелацијом тражити да буде утврђено да ли је повријеђен Пословник, јер се не зна ко је предлагач закона. Предлагач је био Савјет министара па је на волшебан начин предлагач постао Дом народа - истиче Новаковић.

И посланик ДФ-а Дамир Бећировић сматра да ће доћи до ланчаног поскупљења и да су прекршене процедуре.

- Покренули смо иницијативу за сакупљање потписа за смјену Кришто и Џаферовића - казао је Бећировић.

Дијана Зеленика, посланик ХДЗ-а 1990, чији је глас био одлучујући, оцијенила је понашање противника измјена закона као предизборно политикантство.

- Они који су себе називали блоком за Европу, проглашавали се Европејцима, хоће да нас врате у средњи вијек. ХДЗ 1990 је остао досљедан европским вриједностима, а акцизе ће донијети много бенефита - рекла је Зеленика.

Модификовани приједлог измјена закона усагласили су челници ентитетских влада и Савјета министара БиХ. Кључна измјена у односу на досадашња рјешења је да неће бити повећања акциза на гориво, осим на биогорива и биотечности, него ће за 15 фенинга порасти путарина. Приједлозима, који су раније четири пута пали, било је предвиђено да акцизе на нафту и нафтне деривате, биогориво и биотечност буду повећане за 15 фенинга по литру. Прикупљени новац биће коришћен искључиво за изградњу аутопутева и путева. С обзиром на то да је законе већ усвојио Дом народа, они би ускоро, након објаве у „Службеном листу“, требало да ступе на снагу.

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини и комесар ЕУ за проширење и политику сусједства Јоханес Хан саопштили су да ће одлука посланика дати нови подстицај реформама које су потребне да би била обезбијеђена дугорочна финансијска стабилност БиХ.

- Они који су гласали за показали су храброст и посвећеност да покрену своју земљу на путу ка ЕУ у интересу својих грађана - истакао је Хан.

Амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак оцијенила је позитивним усвајање закона наводећи да ће то обезбиједити значајну подршку за развој инфраструктуре. Она је оцијенила да је ово тежак, али корак напријед.

Одуговлачење

Сједници Представничког дома присуствовала су сва 42 посланика, што се у овом мандату није десило ниједном. Посланици који су гласали против чак десет пута су тражили паузу, а током сједнице покушавали су да наруше кворум па су често пратили сједницу из дијела предвиђеног за новинаре и у тренутку када би био обезбијеђен кворум улазили у парламентарну салу.

Шта доносе измјене закона

0,45 КМ нова акциза на лож-уље

0,30 КМ нова акциза на биогорива и биотечности

0,25 КМ нова путарина намијењена за изградњу аутопутева

0,40 КМ путарина на течни нафтни гас за погон моторних возила (0,15 КМ намијењено за изградњу путева, 0,20 КМ за изградњу аутопутева и 0,05 КМ за изградњу других путева)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана