Акцизе пред усвајањем

Жељка Домазет
Акцизе пред усвајањем

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ усвојио је јуче модификовани приједлог измјена Закона о акцизама БиХ и пратеће законе.

Делегати су усвојили и закључак којим је Представничком дому Парламента БиХ предложено да овај сет закона разматра по хитној процедури. Против је гласао једино Марио Караматић из ХСС-а, док је 11 делегата било „за“. Делегати Дарко Бабаљ из СДС-а, Огњен Тадић из Народне странке и Сифет Поџић ДФ-а, који су против ових законских рјешења, нису дошли на сједницу.

Расплет у Дому народа наговијестио је позитиван исход и у Представничком дому. Делегат Мартин Рагуж из ХДЗ-а 1990 гласао је за, а ако би га слиједила и посланик ове странке у Представничком дому Дијана Зеленика, која је раније била уздржана, закони ће проћи и у том дому. Закони би се могли наћи пред посланицима већ 15. децембра.

Рагуж је истакао да ће ХДЗ 1990 овог пута подржати законе, с обзиром на то да су се сви обавезали потписавши реформску агенду.

- Надам се да ће овим коначно кренути напредак у изградњи путне инфраструктуре. Тражићемо сваког мјесеца извјештај о томе шта је урађено - рекао је Рагуж.

Кључна измјена у односу на досадашња рјешења је да неће бити повећања акциза на гориво, осим на биогорива и биотечности, него ће за 15 фенинга порасти путарина. У приједлозима који су раније четири пута пали у Представничком дому било је предвиђено да акцизе на нафту и нафтне деривате, биогориво и биотечност буду повећане за 15 фенинга по литру. У обје варијанте предвиђено је да прикупљени новац буде коришћен искључиво за изградњу аутопутева и путева.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изразио је задовољство усвајањем закона у Дому народа.

- Ово је резултат консензуса. Оно што је сматрано нејасним је појашњено. Биће отворен рачун код Централне банке БиХ на који ће се сливати ови приходи и биће дистрибуисани у складу са овим законима. Најважније је да ће усвајањем закона и у Представничком дому бити деблокирано 528 милиона евра  уговорених с кредиторима за изградњу путева. Биће деблокирани и грантови који су обезбијеђени кроз приступање БиХ Транспортној заједници југоисточне Европе - рекао је Беванда.

Делегат Средоје Новић из СНСД-а нагласио је да је на акцизама потрошено превише времена и да је било и сувише политизирања.

- Не може се ни процијенити колико је новца до сада изгубљено и невјероватно је да није изнесен озбиљан разлог за неусвајање ових закона. Показало се да без опозиције ниједан од ових закона не би био усвојен - рекао је Новић.

Делегат Фахрудин Радончић из СББ-а рекао је да је тражена гаранција Савјета министара да обезбиједи транспарентност.

- Тражено је да новац не нестане као претходних осам милијарди марака на непознат начин него да буде трошен на градњу путева. Тај захтјев је испуњен и ми смо зато подржали сет закона - рекао је Радончић.

Караматић је казао да је чуо много тога о овим законима, па и да ће довести до повећања наталитета.

  • Какву поруку шаљете народу у БиХ? Можете се, да не кажем шта, усвајањем овог закона - рекао је Караматић.

Незаконитости у ОБА и комисији

Дом народа усвојио је закључак Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ у којем је наведено да је та комисија одредила да замјеник предсједавајућег Бариша Чолак на 60 дана попуни упражњено мјесто предсједавајућег са којег је разријешен Никола Шпирић из СНСД-а.

Усвојен је и закључак који је предложио делегат Драгутин Родић из ДНС-а да комисија не ради у складу са Законом о ОБА када је ријеч о члановима. Средоје Новић је казао да је Представнички дом Парламента БиХ извршио правно насиље јер је на иницијативу СДС-а смијењен Шпирић.

- Закон о ОБА прописује да у комисији морају бити пропорционално заступљене све политичке странке, а на њеном челу неко из опозиционе странке - рекао је Новић.

Фахрудин Радончић је истакао да би Србин из опозиције требало да буде предсједавајући јер је директор ОБА Бошњак.

- ОБА има озбиљне девијације, бави се незаконитим праћењем људи, компромитацијом, дијељењем незаконитих, нелегалних и фалсификованих досијеа и ради за потребе само једног човјека или једног брачног пара - рекао је Радончић.

Делегати су усвојили и измјене закона којим је предвиђено укидање привилегије да возила функционера имају право првенства у односу на хитну помоћ и ватрогасце.

Гласање у Дому народа

11 за (3 СДА, 3 ХДЗ БиХ, 2 СНСД, 1 ДНС, 1 СББ, 1 ХДЗ 1990)

1 против (ХСС)

3 одсутна (1 СДС, 1 Народна странка, 1 ДФ)

Могуће гласање у Представничком дому

22 за (7 СДА, 6 СНСД, 4 ХДЗ, 4 СББ, 1 ХДЗ 1990)

18 против (6 Савез за промјене, 5 ДФ, 3 Независни блок, 3 СДП и 1 БПС)

2 неизвјесна - 1 А-СДА, независни посланик Ђорђо Крчмар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана