Akcize donose novih 220 miliona maraka

Svjetlana Šurlan
Akcize donose novih 220 miliona maraka

Banjaluka - Nedavno usvojene izmjene Zakona o akcizama BiH donijeće dodatnih najmanje 220 miliona maraka godišnje, pokazala je računica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Zakonske izmjene podrazumijevaju povećanje putarine, rast akcize na lož-ulje i uvođenje akcize na biogoriva. Novac prikupljen na osnovu tih nameta moraće da bude trošen za izgradnju autoputeva i za gradnju i rekonstrukciju puteva.

U UIO ističu da je izmjenama Zakona o akcizama povećana putarina za 0,15 KM po litru goriva, da akciza na lož-ulje raste sa 0,30 na 0,45 KM po litru i uvođenje akcize od 0,30 KM po litru biogoriva i biotečnosti.

Pored izmjena Zakona o akcizama usvojene su i izmjene Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

- Ovi zakoni mijenjani su prije svega zbog novog načina raspodjele posebne putarine za izgradnju autoputeva. Do sada su naplaćivane dvije putarine. Jedna u iznosu od 0,15 KM za održavanje puteva i ona ostaje ista i dijeliće se sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza. Druga putarina iznosi 0,10 KM za izgradnju autoputeva. Suština je da je putarina od 0,10 povećava na 0,25 KM po litru derivata koji bude prodat na tržištu BiH i sada se zove putarina za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva - pojasnili su u UIO.

Dodali su da će ova putarina biti dijeljena tako da 0,20 KM ide za izgradnju autoputeva, a pet feninga za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

- S tim u vezi otvara se poseban podračun Jedinstvenog računa UIO kod Centralne banke BiH da bi sredstva prikupljena na osnovu putarine od 0,25 KM bila direktno transferisana korisnicima, odnosno javnim preduzećima zaduženim za autoputeve i puteve - naveli su u UIO.

Primjena seta pomenutih zakona počinje od februara 2018. godine.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević rekao je da za sada nema precizne procjene povećanja prihoda na osnovu izmjene Zakona o akcizama, ali da bi to moglo biti minimalno 220 miliona KM.

- Ako uzmemo u obzir postojeću putarinu za održavanje puteva, koja takođe iznosi 0,15 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH, te da se te od putarine na godišnjem nivou prikupi oko 220 miliona KM, onda to mogu biti okvirne procjene za porast prihoda. Tome treba dodati i prihode od povećanja akcize na lož-ulje za 0,15 KM i akcize za biogoriva i biotečnosti, za šta trenutno nema procjena - naglasio je Kovačević i dodao da treba biti oprezan u procjenama, jer će sve zavisiti od potrošnje goriva u BiH u toku 2018. godine.

Govoreći o poskupljenju goriva kao posljedici rasta akciza, Kovačević ističe da to zavisi isključivo od distributera tih proizvoda.

- U zavisnosti od poslovne politike svakog distributera nafte i naftnih derivata zavisiće da li će kompletno poresko opterećenje prevaliti na krajnje kupce, odnosno građane ili će kalkulaciju novih maloprodajnih cijena napraviti na drugačiji način. Jedan od tih načina je i smanjenje marži na ove proizvode - istakao je Kovačević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SNjOT Saša Grabovac kaže da će dodatnih oko 220 miliona maraka na godišnjem nivou podići obim ulaganja u infrastrukturne projekte. Smatra da će negativna strana izmjena zakona biti poskupljenje goriva.

- Ne bi trebalo biti većih potresa na maloprodajnom tržištu u BiH i cijena goriva će više zavisiti od daljeg kretanja kursa dolara i vrijednosti nafte na svjetskim berzama - rekao je Grabovac.

Rekordni prihodi

Ratko Kovačević je kazao i da je UIO u 2017. godini prešao rekordan broj od sedam milijardi KM prikupljenih prihoda od indirektnih poreza.

- Na osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina prikupljeno je 7,020 milijardi KM. Ovo je prva godina od formiranja UIO u kojoj je prikupljen iznos veći od sedam milijardi KM - naglasio je Kovačević.

Plan UIO je bio da u 2017. godini prikupi oko 300 miliona maraka manje nego što je ubrao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana