Akcija “Šetač”: Uhapšen 51 diler, oduzeto 350 kg droge FOTO

Goran Obradović
Akcija “Šetač”: Uhapšen 51 diler, oduzeto 350 kg droge FOTO

Beograd - U opsežnoj međunarodnoj policijskoj akciji s ciljem razbijanja organizovane grupe dilera droge i oružja do sada je u BiH uhapšen veći broj lica i zaplijenjena roba u vrijednosti 1,5 miliona KM, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić.

- Vrše se pretresi na većem broju lokacija. Riječ je o novčanoj vrijednosti procijenjenoj na više od 1,5 miliona KM - izjavio je Jovičić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je akcija u toku i da će konačni rezultati biti poznati tokom sutrašnjeg dana.

- Ova akcija je pokazatelj da policije i pravosuđe u regionu dobro sarađuju - naglasio je Jovičić.

Jedna policija u regionu ne može ništa sama da uradi, dodao je.

- Ukoliko kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi? - upitao je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Hrvatske provodi međunarodnu akciju kodnog naziva “Šetač” s ciljem suzbijanja organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom opojnim drogama na ovom području.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u današnjoj akciji “Šetač” na području BiH uhapšeno ukupno 18 osoba.

- Na terenu djeluje više desetina policijskih službenika koji su na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Trebinja, Bileće, Sarajeva, Stoca i Ljubuškog pretresli veći broj lokacija. Pretresi još traju – rekao je on i dodao da je zaplijenjena veća količina oružja i eksploziva.

Prema nezvaničnim informacijama, ovu akciju pokrenuo je MUP RS prije nekoliko mjeseci i do sada je uhapšeno oko 50 osoba i zaplijenjeno više od 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina, veća količina oružja i eksplozivnih sredstava.

Prema nezvaničnim informacijama, najviše uhapšenih ima u Hrvatskoj gdje su u toku pretresi u Dubrovniku i Zagrebu.

On nije htio da govori o broju uhapšenih, niti detaljima akcije, ali je najavio da će o tome danas upoznati kolege iz regiona na skupu u Beogradu.

Hapšenja na području Hrvatske

Hrvatska policija provodi u Dubrovniku, Zagrebu i Splitu akciju usmjerenu protiv narkomafije.

Policija pretražuje kuće i objekte u Dubrovniku, a maskirani pripadnici sa automatskim oružjem nalaze se na dubrovačkim i zagrebačkim ulicama.

Akcija na dubrovačkom području počela je u 5 časova i navodno predstavlja završetak velikog kriminalističkog istraživanja koje se provodi već duže vremena.

U velikoj operativnoj akciji policija je prema nezvaničnim informacijama na dubrovačkom području privela dvadesetak osoba za koje se sumnja da su usko povezane s narko-miljeom i organizovanim kriminalom.

Nakon ispitivanja neki od uhapšenih iz zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske prebačeni su na županijski sud.

Navodno je kod njih policija pronašla velike količine evra, droge, pa čak i oružja.
 

Pretresi su izvršeni u Gružu, u Župi dubrovačkoj, a policija je na punktovima na Dubcu i Sustjepanu.

Pretreseni su i ugostiteljski objekti u Dubrovniku, posebno u Gružu i Lapadu.

Uhapšeni su “gladijator” Ajlin “Ića” Ahmić i Murat Škaljić, suvlasnik picerije “Retro”.

Ahmić je uhapšen u Sarajevu, dok je policija pretresla njegovu kuću na području Gruža.

Pretresena je i kuća Murata Škaljića takođe iz Gruža, suvlasnika picerije "Retro" i još nekoliko kuća osoba koje već duže vrijeme nadgleda USKOK i policija među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici kafića u Uvali Lapad.

Akcija suzbijanja trgovine drogom na području Hrvatske odvija se i u Splitu i Zagrebu.

Policajci s dugim cijevima viđeni su i na zagrebačkim saobraćajnicama, tačnije na rotoru kod južnog izlaza iz grada.

Iz Policijske uprave zagrebačke su rekli da se provodi akcija u saradnji s drugim policijskim upravama i USKOK-om, ali detalje akcije još nisu otkrili. 

Hapšenja na području Crne Gore

Deset osoba uhapšeno je Crnoj Gori u međunarodnoj policijskoj akciji s ciljem suzbijanja organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge.

Ova lica uhapšena su u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i Cetinju, javljaju crnogorski mediji.

Akcija je počela rano jutros.

- Imam informaciju da je jutros krenula istovremena akcija hapšenja. Ono što je moja informacija je da u Crnoj Gori trenutno imamo između 13 i 14 uhapšenih. To se tiče organizacije koja se bavi nelegalnim prometom narkotika i oružja – rekao je ministar pravde Crne Gore Duško Marković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana