Акција “Шетач”: Ухапшен 51 дилер, одузето 350 кг дроге ФОТО

Горан Обрадовић
Акција “Шетач”: Ухапшен 51 дилер, одузето 350 кг дроге ФОТО

Београд - У опсежној међународној полицијској акцији с циљем разбијања организоване групе дилера дроге и оружја до сада је у БиХ ухапшен већи број лица и заплијењена роба у вриједности 1,5 милиона КМ, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Радослав Јовичић.

- Врше се претреси на већем броју локација. Ријеч је о новчаној вриједности процијењеној на више од 1,5 милиона КМ - изјавио је Јовичић новинарима у Београду.

Он је додао да је акција у току и да ће коначни резултати бити познати током сутрашњег дана.

- Ова акција је показатељ да полиције и правосуђе у региону добро сарађују - нагласио је Јовичић.

Једна полиција у региону не може ништа сама да уради, додао је.

- Уколико криминалци не познају границе, зашто бисмо ми? - упитао је министар унутрашњих послова Српске.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са министарствима унутрашњих послова Србије, Црне Горе и Хрватске проводи међународну акцију кодног назива “Шетач” с циљем сузбијања организоване криминалне групе која се бавила трговином опојним дрогама на овом подручју.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да је у данашњој акцији “Шетач” на подручју БиХ ухапшено укупно 18 особа.

- На терену дјелује више десетина полицијских службеника који су на подручју Бањалуке, Источног Сарајева, Требиња, Билеће, Сарајева, Стоца и Љубушког претресли већи број локација. Претреси још трају – рекао је он и додао да је заплијењена већа количина оружја и експлозива.

Према незваничним информацијама, ову акцију покренуо је МУП РС прије неколико мјесеци и до сада је ухапшено око 50 особа и заплијењено више од 350 килограма сканка, пола килограма хероина, већа количина оружја и експлозивних средстава.

Према незваничним информацијама, највише ухапшених има у Хрватској гдје су у току претреси у Дубровнику и Загребу.

Он није хтио да говори о броју ухапшених, нити детаљима акције, али је најавио да ће о томе данас упознати колеге из региона на скупу у Београду.

Хапшења на подручју Хрватске

Хрватска полиција проводи у Дубровнику, Загребу и Сплиту акцију усмјерену против наркомафије.

Полиција претражује куће и објекте у Дубровнику, а маскирани припадници са аутоматским оружјем налазе се на дубровачким и загребачким улицама.

Акција на дубровачком подручју почела је у 5 часова и наводно представља завршетак великог криминалистичког истраживања које се проводи већ дуже времена.

У великој оперативној акцији полиција је према незваничним информацијама на дубровачком подручју привела двадесетак особа за које се сумња да су уско повезане с нарко-миљеом и организованим криминалом.

Након испитивања неки од ухапшених из зграде Полицијске управе дубровачко-неретванске пребачени су на жупанијски суд.

Наводно је код њих полиција пронашла велике количине евра, дроге, па чак и оружја.
 

Претреси су извршени у Гружу, у Жупи дубровачкој, а полиција је на пунктовима на Дубцу и Сустјепану.

Претресени су и угоститељски објекти у Дубровнику, посебно у Гружу и Лападу.

Ухапшени су “гладијатор” Ајлин “Ића” Ахмић и Мурат Шкаљић, сувласник пицерије “Ретро”.

Aхмић је ухапшен у Сарајеву, док је полиција претресла његову кућу на подручју Гружа.

Претресена је и кућа Мурата Шкаљића такође из Гружа, сувласника пицерије "Ретро" и још неколико кућа особа које већ дуже вријеме надгледа УСКОК и полиција међу којима је и брачни пар из Чибаче, који су власници кафића у Ували Лапад.

Aкција сузбијања трговине дрогом на подручју Хрватске одвија се и у Сплиту и Загребу.

Полицајци с дугим цијевима виђени су и на загребачким саобраћајницама, тачније на ротору код јужног излаза из града.

Из Полицијске управе загребачке су рекли да се проводи акција у сарадњи с другим полицијским управама и УСКОК-ом, али детаље акције још нису открили. 

Хапшења на подручју Црне Горе

Десет особа ухапшено је Црној Гори у међународној полицијској акцији с циљем сузбијања организоване криминалне групе која се бавила трговином дроге.

Ова лица ухапшена су у Улцињу, Бару, Подгорици, Никшићу и Цетињу, јављају црногорски медији.

Акција је почела рано јутрос.

- Имам информацију да је јутрос кренула истовремена акција хапшења. Оно што је моја информација је да у Црној Гори тренутно имамо између 13 и 14 ухапшених. То се тиче организације која се бави нелегалним прометом наркотика и оружја – рекао је министар правде Црне Горе Душко Марковић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана