Akcija Postman: U Austrji i BiH uhapšeno pet lica

Srna foto: ilustracija
Akcija Postman: U Austrji i BiH uhapšeno pet lica

Sarajevo - Na teritoriji BiH i Austrije u protekla 24 časa sprovedena je međunarodna tužilačko-policijska akcija kodnog naziva "Postman" u kojoj su u Austriji uhapšena dva državljanina BiH, a na području Brčko distrikta BiH i Tuzlanskog kantona tri lica, te obavljeni pretresi na više lokacija u BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je u ovoj složenoj koordinisanoj akciji u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja droge i oružja, zaplijenjeno više od kilogram kokaina i veća količina skanka, čija cijena na crnom tržištu iznosi više od 100.000 evra.


Zaplijenjena je i veća količina novca i vozila koja prema prikupljenim dokazima, potiču od krijumčarenja opojne droge.

Tokom akcije su prikupljeni dokazi o krijumčarenju oružja sa područja BiH prema zemljama EU.

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima između tužilaštva i policije iz BiH i Austrije, u okviru operacije "Postman", prikupljeni su dokazi o državljanima BiH, koji učestvuju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Holandije.

Postupajući tužioci i istražioci Tužilaštva BiH su na terenu i u stalnom kontaktu sa kolegama iz Austrije, kao i policijskim službenicima u BiH, koji po nalogu i uz koordinaciju Tužilaštva BiH realizuju ove aktivnosti.

Tužilaštvo BiH kao ravnopravan partner učestvuje u više međunarodnih operacija, u saradnji sa zemljama EU, koje su usmjerene na borbu protiv organizovanog kriminala, u čije su izvršavanje uključeni državljani BiH, ili čije se izvršavanje dešava u BiH.

Aktivnosti koje se sprovode, kako se navodi, dio su napora agencija za sprovođenje zakona s ciljem jačanja saradnje sa zemljama EU i približavanja BiH evorpskim integracijama.

Tužilaštvo BiH upućuje podršku svim agencijama koje su učestvovale u međunarodnoj operaciji "Postman" među kojima su Policija Brčko distrikta, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana