Aкција Гибралтар: До сада ухапшено седам лица

Агенције
Aкција Гибралтар: До сада ухапшено седам лица

Источно Сарајево - Седам лица до сада је ухапшено у акцији "Гибралтар", а из Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ наводе да су чланови организоване криминалне групе који су под истрагом стекли противправну имовинску корист у износу већем од пет милиона евра.

Службеници SIPA-е рано јутрос започели су ову оперативну акције на подручју Сарајева, Бањалуке, Посушја, Мостара и Груда, поступајући по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ.

До сада је ухапшено седам лица због постојања основа сумње да су починила организовани криминал у вези са кривичним дјелима из области криминала и корупције, и то фалсификовање службене исправе, злоупотреба службеног положаја или овлаштења, прање новца, пореска утаја, царинска превара, те кривично дјело давање и примање дара или других облика користи и друга кривична дјела.

Портпарол SIPA-е Кристина Јозић рекла је новинарима да је истражним активностима утврђено да су чланови организоване криминалне групе незаконитим радњама, на основу фалсификованих или штетних уговора и фактура, стекли противправну имовинску корист у износу већем од пет милиона евра.

"Ова средства извучена су на рачуне компанија у иностранству, дио новца задржан је на рачунима оф-шор компанија, док је један дио пребачен на рачуне осумњичених лица у иностранству, гдје је кориштен за куповину скупоцјене имовине", навела је Јозићева.

Она је истакла да су још у току претреси на 16 локација, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као докази у даљем поступку.

"Припадници SIPA-е предузимају све потребне оперативно-тактичке мјере и радње с циљем лоцирања и проналажења преосталих осумњичених у овом предмету", рекла је Јозићева.

Акција се изводи у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Западно-херцеговачког кантона и МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона.

"У оквиру рада на овом предмету, SIPA је остварила уску међународну сарадњу са већим бројем земаља, у чему предњаче Словенија, Хрватска, Аустрија и Србија", навела је Јозићева.

Ухапшене особе биће приведене у службене просторије SIPA у Источном Сарајеву, гдје ће над њима бити извршена криминалистичка обрада, након чега ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Тужилаштво БиХ је јутрос саопштило да је акција SIPA-е усмјерна против девет осумњичених за организовани криминал и да је ријеч о Невену Куленовићу, Белми Куленовић, Сањину Куленовићу, Лајли Торлак, Дарку Алексићу, Ејубу Кучуку, Сенаду Заимовићу, Стипи Прлићи и Зорану Бакули.

Јозићева на прес-конференцији није саопштила имена ни осумњичених, нити ухапешних, али је "Дневни аваз" објавио да у акцији "Гибралтар" нису ухапшени Ејуб Кучук и Сенад Заимовић, јер нису у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана