Академија наука и умјетности четврт вијека у служби народа

Ведрана Кулага
Академија наука и умјетности четврт вијека у служби народа

Бањалука - Академија наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) је једна од најважнијих институција РС која је била и остала у служби народа, а тим корацима ће и наставити, поручено је јуче на обиљежавању четврт вијека од њеног оснивања.

Академија је нормативно утемељена Законом о академији наука и умјетности РС који је донијела Народна скупштина РС 1993. године, али због рата није конституисана до 1996. 

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић истакао је јуче да та институција развија и подстиче научну, умјетничку и културну дјелатност и дјеловањем доприноси напретку Српске.

- Академија ће остати у служби народа, радиће за његов интерес и проширивање видика те бити важан фактор духовне суверености и културне еманципације нашег народа и служиће искључиво науци и научној истини, а тиме и општем добру свих људу - истакао је Кузмановић након свечане скупштине поводом обиљежавања јубилеја.

Предсједник РС Милорад Додик пожелио је Академији да и даље буде предводник знања, просвијећености, културног стваралаштва и идентитета Српске и њених грађана.

- АНУРС је од високог националног интереса, јер представља извор друштвеног, економског и културног развоја РС. Са Српском су настајале и изграђивале се њене институције, па тако и АНУРС - навео је Додик у честитки.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је казао да је АНУРС од оснивања до данас један од важнијих темеља идентитета Српске и генератор нових идеја којима треба да се креће друштво.

Посјетио је да је визионарском одлуку управо парламента РС 1993. године утемељена Академија. Та институција, каже, треба да остане мјесто на којем се промишљају витална питања развоја РС и дају путокази на основу којих се, што је могуће боље и брже, остварују циљеви развоја.

- Академија је важан фактор духовне суверености и културне еманципације народа и као таква треба да настави да служи искључиво науци и научној истини, а самим тим и општем добру цијеле Републике. Њен задатак је да усмјерава, води и критикује да би у свом развојном путу правили што мање грешака - нагласио је Чубриловић.

Свечаној скупштини присуствовале су званице из научног и друштвеног живота Српске и Србије, а организована је и свечана академија.

Сарадња

Министар науке и технологије РС Ален Шеранић оцијенио је да је АНУРС остварио немјерљиве резултате у научном и културном развоју РС, а предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић казао је да двије академије имају заједнички културни, научни и умјетнички простор.

- На заједничком смо послу и сигурно је да наша сарадња није против било кога. На истом смо задатку и путу и тако ће бити у наредном периоду - рекао је Костић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана