Ахметспахићу три године затвора за тероризам

Срна
Ахметспахићу три године затвора за тероризам

Сарајево - Државни суд осудио је Муниба Ахметспахића на три године затвора за ратовање у Сирији, након што је прихватио споразум о признању кривње који је потписао са Тужилаштвом БиХ.

“Вијеће је одлучило да прихвати споразум и сматра га законитим. Суд доноси пресуду за почињење кривичног дјела организовање терористистичке групе, на начин како је описано у оптужници и осуђује га на три године затвора”, казао је предсједавајући судија Бранко Перић.

Према пресуди, Ахметспахић је од 2013. до 2018. боравио на подручју Сирије и Ирака као припадник паравојних формација Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ), “Јабхет ал-Нусра” и ““Ал-Нусрах Фронт”.

На терет му је стављено да се придружио терористичким организацијама и учествовао у борбама и терористичким активностима, приликом којих је и тешко рањен на подручју Сирије.

Из Тужилаштва БиХ је раније саопштено да су током истраге прикупљени докази да је он Ахметспахић комуницирао и координирао активности са другим држављанима БиХ који се налазе на подручју Сирије и Ирака, као и да је по доласку у БиХ организирао и помагао одлазак другог држављанина БиХ на то подручје.

Оптуженом ће у казну бити урачунато вријеме које је провео у притвору од 22. новембра 2018. године, а судија Перић је прихватио приједлог Тужилаштва БиХ да му се продужи притвор.

“Што се тиче пресуде, Мунибе и тужилац и Суд су вам пружили још једну шансу да окончате ову врсту активности”, казао је судија Перић обраћајући се Ахметспахићу.

Ахметспахић је раније правоснажно ослобођен оптужби за организовање терористичке групе, односно да је уништио доказе и трагове након што је Мевлид Јашаревић у октобру 2011. у Сарајеву пуцао на Амбасаду Сједињених Америчких Држава (САД). Јашаревић је због овог терористичког напада осуђен на 15 година затвора.

На почетку рочиша, судија Перић је рекао и се Ахметспахић споразумом обавезао да ће свједочити против других оптужених уколико буде потребе.

Тужилац Дубравко Чампара је као разлоге за потписивање споразума навео да је Ахметспахић у БиХ дошао као инвалид са високом ампутацијом ноге, те да је био потпуно коректан у комуникацији са припадницима Државне агенције за истраге и заштиту и Тужилаштвом БиХ.

“Он се обвезао на конкретно свједочење на околности дешавања на подручју Сирије, на околности других који су се вратили и ко се заједно са њим налазио и како се вратио. Отежано му је кретање због високе ампутације. Посебано је интресантан налаз и мишљење вјештака неуропсихијатра Абдулаха Кучукалића да је потпуно дерадикализиран. Дошло је до признања грешке, жели да живи у БиХ и да му дјеца расту са оцем”, казао је тужилац Чампара.

Ахметспахићев адвокат Русмир Каркин је нагаласио је да је његов клијент већ СИПА испричао шта је први и други пут радио у Сирији и због чега се вратио.

“Након пар мјесеци боравка у Сирији 2013. године постао је инвалид. Његова жеља је била да се врати. Оженио се са босанком и добио двоје дјеце. Двије године је радио на проналаску сигурног пута за повратак у БиХ. Био је свјестан да ће бити предмет интресовања правосудних органа. Он је био спреман да поднесе посљедице, и жену и дјецу враћа у БиХ”, казао је Каркин.

Ахметспахић је истакнуо да се покајао и да је свјестан колико је био изманипулисан.

“Колико је било наивно са наше стране да донесемо такву одлуку… Савјетовао бих омладини да не насједају на такве ствари. Ко хоће да се бори за правду да се бори на легалан начин”, казао је Ахметспахић.

Ахметспахић је ухапшен крајем новембра 2018. године на Аеродрому Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана