Agenda spisak dobrih želja

Željka Domazet
Agenda spisak dobrih želja

Sarajevo - Poslanici Parlamenta BiH nisu optimistični u vezi sa brzinom sprovođenja reformske agende u djelo i pribojavaju se da bi ona mogla samo postati spisak dobrih želja.

Većina njih pravda to činjenicom da vlasti na nivou entiteta i BiH nisu iste i što dokument nije precizan.

Tako Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, smatra da su različite vlasti na nivou entiteta i BiH glavna brana za sprovođenje agende.

- Već se prve varnice javljaju na Zakonu o radu. U RS su opozicija oni koji su pozicija na nivou BiH, što govori da oni koji učestvuju u ime RS u vlasti BiH treba da stabilizuju državni nivo, a destabilizuju entitetski nivo, dakle RS - ističe Špirić i dodaje da je struktura vlasti tako koncipirana da ne može da napravi sublimirani ili jedinstveni akcioni plan satkan od akcionih planova svih učesnika i svih nivoa vlasti koji treba da sprovedu agendu. Naglašava da nije slučajno što u posljednjem dijelu i posljednjem pasusu agende piše da nijedan dio vlasti neće blokirati sprovođenje obaveza iz nje koje pripadaju tom nivou vlasti.

- Zato sam rekao da je to prazan papir i da će mnogo duže trajati nego što je trajao pokušaj sprovođenja odluke "Sejdić i Finci". Volio bih da pogriješim, ali mi liči na to. Zato od reformske agende ne vidim ništa - naglasio je Špirić.

Agenda je, napominje, trebalo da obezbijedi bilo kakav evropski početak novim strukturama vlasti u BiH.

- Nažalost, to se ne može zvati početkom - rekao je Špirić. Smatra da je agendu mogao da napiše svaki student treće godine ekonomskog fakulteta, kao seminarski rad, te da ako je jedini uspjeh BiH zajednička izjava i agenda poput seminarskog rada, onda će BiH još dugo biti međunarodni poligon.

Šef Kluba poslanika SBB-a Mirsad Đonlagić smatra da je agenda preambiciozan dokument, te da ne vidi kapacitet i potencijal da ona bude sprovedena. U prvom redu volio bi, kaže, da je agenda naš proizvod.

- Ako u FBiH imamo parlamentarnu većinu sa 50 ruku kakve to reforme možemo praviti? Ako u FBiH imamo deset kantona od kojih u tri još nije formirana vlast, kako očekivati napredak? Ovo što imamo ne obezbjeđuje optimizam, mada bih volio da se varam. Previše je pitanja na koja nemamo odgovora - rekao je Đonlagić. Konstatovao je da nema akcionog plana za sprovođenje i da je sve u magli.

- Bez rokova, obaveza i sankcija ako rokovi ne budu ispoštovani, sve je svedeno na dobre želje - naglasio je Đonlagić.

I za poslanika NDP-a Momčila Novakovića reformska agenda je spisak obaveza različitih nivoa vlasti bez rokova izvršenja.

- Može se pretvoriti i u spisak neispunjenih obaveza. Naravno da je važan akcioni plan. Ne vjerujem da on može biti sačinjen za 30 dana, a nisu realna ni očekivanja da to bude učinjeno ni za 90 dana, jer u BiH imamo 13 nivoa vlasti. Može se pretvoriti u ono što, nadam se, ne želi niko - u sporenja - rekao je Novaković. On, međutim, ne zastupa mišljenje da bi sprovođenje reformske agende bilo bolje da je vlast ista na svim nivoima.

- Svako za sebe je preuzeo obaveze. Ne vjerujem da je bilo kome do opstrukcija. Različiti nivoi vlasti imaju svoje obaveze i ne mogu se jedni drugima miješati u posao - rekao je Novaković.

Arapović

Politički analitičar Adis Arapović takođe smatra da političke elite u BiH nemaju viziju kako agenda treba da bude sprovedena.

- Za BiH bi bilo bolje da je politička struktura ista i na nivou BiH, RS i FBiH da bi bila obezbijeđena prohodnost zakonskih projekata. U BiH ovako svako svakoga može da blokira - konstatovao je Arapović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana