Афера прислушкивање тресе правосуђе БиХ

РТРС
Афера прислушкивање тресе правосуђе БиХ

Бањалука - Високи судски и тужилачки савјет БиХ именовао је Махмута Швраку за главног тужиоца Тужилаштва Републике Српске. А правосуђе БиХ потреса афера прислушкиваних разговора главне тужитељке БиХ Гордане Тадић и потпредсједнице ВСТС-а Ружице Јукић, и наводног фалсификовања докумената SIPA.

Синоћ ухапшени новинар Јосип Шимић Ђинђић, након испитивања у SIPA, предат је сарајевском кантоналном тужилаштву. Јукићева и данас тврди да транскрипти прислушкиваних разговора нису фалсификовани.


Шимић, како открива његов адвокат, данас је Тужилаштву БиХ требало да саопшти имена особа и изворе спорних докумената. Али, предухитрили су га. Ноћ и дан провео је у SIPA. Предат је у надлежност Кантоналног тужилаштва које је отворило истрагу о само једном документу из цијелог списа, који се налази у бх. тужилаштву.

Портпаролка Тужилаштва Азра Бавчић каже да је битно напоменути да је предмет истраге Тужилаштва само спорни документ SIPA који је предат Тужилаштву БиХ."Дакле, Тужилаштво не води истрагу због наводних транскрипата", додаје она.

Откуд истрага у Кантоналном тужилаштву, када је спорни Сипин документ, за који су раније и SIPA и министар безбједности Драган Мектић тврдили да је фалсификован, предат Тужилаштву БиХ, пита Шимићев адвокат.

Адвокат Белма Балијагић Џухо каже да је Шимић предао и тај документ, заједно са пресретнутим разговорима и дао да се све то провијери.

- Значи, Кантонално тужилаштво је "упало" у предмет Тужилаштва БиХ. Ово је документ државног органа, није федералног ни кантоналног - каже адвокат.



Због, како каже, ненадлежности, али прије свега сумње у пристрасност главне тужитељке Далиде Бурзић, тражиће одбрана Јосипа Шимића изузеће Кантоналног тужилаштва. Подсјећа Шимићев адвокат, да је он раније против Бурзићеве поднио више кривичних пријава, између осталог, и због злоупотребе службеног положаја. Изузеће предмета од Кантоналног тужилаштва, потврђено нам је, затражило је и Тужилаштво БиХ, које је чим је спис од Шимића запримило, отворило истрагу не само о наводном фалсификовању докумената, већ и о упаду у службену мејл преписку Ружице Јукић и о прислушкивању њених разговора са Горданом Тадић. Јукићева досљедна - више од тога да ли је или не, Сипин документ фалсификован, интересује је ко је, ако није SIPA како се претходних дана изјаснила, вршио извјесне незаконите радње, јер и телефонски разговори и службена пошта су, понавља, аутентнични. 

- Тај први документ, гдје се каже да нас прати и прислушкује Перица, ако је он фаслфикован није фалсификован, овај други гдје се прислушкује разговор који је очито аутентичан - каже Јукићева.

Ружица Јукић открива и да је информисана како је она мета додатног незаконитог прислушкивања. И док полицијско – правосудни хаос траје, министар безбједности Драган Мектић данас ћути. Очекивана и помало већ уобичајена реакција изосталао је, иако нам је у његовом кабинету потврђено да је интересовање новинара било импозантно, након иступа Јукићеве и сједнице ВСТС-а које је њену информацију примило к знању. Реаговао је, међутим, предсједник СДС-а Вукота Говедарица. Драгану Мектићу, каже, пуна подршка и СДС-а и странака окупљених око СДС-а.

Сага о транскриптима прислушкиваних разговора водећих правосудних личности, о упадима у службену пошту, наводно фалсификованим документима зачињена је својеврсном борбом два тужилаштва за примат над предметом Шимић. За то вријеме новинар је у притвору, а хтио је, каже његов адвокат, само да буде "савјестан грађанин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана