Afera prisluškivanja glavne tužiteljke i potpredsjednice VSTS dobija epilog?

RTRS
Afera prisluškivanja glavne tužiteljke i potpredsjednice VSTS dobija epilog?

Sarajevo - Glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Jukić, ipak su bile nelegalno prisluškivane.

 Potvrdili su to nalazi vještačenja telefona i računara, putem kojih je njihova međusobna veza prisluškivana, a za RTRS sve je potvrdila Jukićeva. Slijedi i novo vještačenje – da se utvrdi ko je, i sa koje pozicije nezakonito prisluškivao.

"Misterija” stara gotovo šest mjeseci, previše sporo, ali ipak, dobija epilog! Mobilni telefoni visokopozicioniranih ličnosti bh. pravosudnog sistema, su prisluškivani su! SMS poruke presretane! Službene im, mejl adrese "filtrirane”!

Sve ovo Jukićeva je tvrdila i početkom septembra prošle godine kada su u javnosti osvanuli transkripti. Ali, njene tvrdnje, kako su transkripti autentični, "zagubile” su se negdje u zaglušujućoj buci negiranja dijela zvaničnika i novinarskih spin majstora. Kao oštećenoj u postupku, epilog vještačenja joj je kaže, saopšten.

"Mogu reći da je već gotov nalaz, da je sve što piše u onim transkriptima, istina. Ali se ide sada sa drugim nalazom da se utvrdi tačno ko je to vršio nelegalno", kaže Jukićeva.

Sljedeći korak u vještačenju nezakonitosti je provjera telekom operatera i internet provajdera.

A sve je kulminiralo krajem avgusta i početkom septembra, kada su ispolirani transkripti i lokacije kretanja Jukićeve i Tadićeve, "osvanuli” u javnosti. Novinar Josip Šimić, koji je transkripte predao Tužilaštvu BiH, naprasno se našao na "radaru” Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Optužen je, a optužnica kasnije i potvrđena, za krivotvorenje isprava Agencije SIPA, za prevaru i lažno predstavljanje.

Apsurdno, ali o istim događanjima, dva tužilaštva vode dvije odvojene istrage. Kantonalno, kako nam je i danas potvrđeno, nije se uopšte interesovalo za provjeru tačnosti transkripata, niti prisluškivanjem. Jeste zato bh. Tužilaštvo. Zbog toga što je dio dokumenata iz spisa bio ispisan na memorandumu Agencije SIPA, iz koje su prisluškivanje kasnije demantovali, vještačenjem je ta Agencija ipak zaobiđena.

"Gordana i ja smo tih dana razgovarale i to o svjedoku koji je trebalo da svjedoči određene stvari koje su vrlo, vrlo škakljive po društvenu zajednicu,te i da je neko pokušao čak da ga ukloni kako ne bi svjedočio", dodaje Jukićeva.

A dok istraga ne utvrdi, gdje su bili locirani prislušni uređaji, i ko je špijunažu obavio, ne treba zaboraviti da je ova afera samo jedna u niz i već poprima obrise hroničnog. Od afere kodnog naziva "Ušće”, čiji je predmet "obrade” bilo rukovodstvo Srbije, dijelom i Srpske, preko one kada su se na "radaru” našle zapadne komšije – Hrvati koji su navodno podrivali ekonomske interese BiH.

"Curile” su informacije, slijedila sporadična priznanja, pa negacije. Akutno stanje u Sarajevo je "natjeralo” i rukovodstvo hrvatske SOE. I tu posjetu, baš kao i posljednju, sada već izvjesnu špijunažu, svako je tumačio na svoj način. No nijedna još nije dobila sudski epilog, niti je za bh. toliko svojstvena sprovedena bar virtuelna istraga. A na pitanje ko u BiH može da obavlja presretanje komunikacija, profesor Predrag Ćeranić odgovara:

"Na entitetskom nivou na području Republike Srpske, tamo gdje su bazne stanice M:tela, tu može da radi MUP, a na području Federacije to je FUP. Ali, ubjedljivo najkvalitetniju, najsofisticiraniju opremu ima OBA, a kvalitetna je i ona oprema koju koristi SIPA", kaže Ćeranić.

Na čiju adresu će vještačenje posljednje bh. špijunaže da "isporuči” račun? Da li aktivnu ili kvazi bh. agenturu? Jer, svaka, pa i ova afera, aktivirala je dežurne "znalce” koji su objašnjavali kako su posredstvom čak i interneta, prislušni uređaji dostupni svima u BiH. Ćerranić dodaje da je to skretanje pažnje sa pravog problema, jer to što se može kupiti preko interneta, kaže, su dječije igračke.

I kako god se posljednja saga o prisluškivanju završi, ne treba zaboraviti da je svojevremeno i jedan od prethodnika Gordane Tadić, Milorad Barašin, bio meta praćenja i prisluškivanja. Snimak je javno publikovan! Barašin smijenjen! I sve utihnulo! Nije li vrijeme da se jednom za svagda utvrdi, ko u BiH za koga radi!? I prisluškuje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana