Advokati u Banjaluci “napustili” sudnice

nezavisne.com
Advokati u Banjaluci “napustili” sudnice

Banjaluka - Zbog negativnih posljedica fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu BiH, advokati iz RS su danas od 12 časova protestovali ispred Osnovnog suda u Banjaluci, te obustavili svoj rad na pola sata.

Protest je organizovan u organizaciji Advokatske komore RS, a advokati iz RS su na ovaj način pružili podršku kolegama u Brčko Distriktu. Branislav A. Rakić, predsjednik Advokatske komore RS, rekao je da je izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama Brčko Distrikta uvedena fiskalizacija advokata u Brčkom.

On kaže da u evropskim zemljama nema fiskalizacije iz razloga što advokati pružaju pravnu pomoć fizičkim i pravnim licima, a shodno tome su dužni da čuvaju i poslovnu tajnu koju dobiju od svojih klijenata te dokumenata i svega što pribave od svojih klijenata, čime bi poreska uprava imala uvid u advokatske spise i to bi onda bilo ugroženo.

“Ovom izmjenom i dopunom zakona u Brčkom omogućeno je poreskoj da prati novčane tokove kroz fiskalnu kasu i to ne predstavlja problem sam po sebi, ali je problem u tome što oni imaju pravo da vrše uvode u spise što dosad nije bilo omogućeno”, kaze Rakić.

On ističe da čak nijedna zemlja u svijetu nema takve mogućnosti.

Rakić je takođe dodao da ukoliko bi došlo do nepravilnosti sa radom fiskalne kase, time bi poreska mogla donijeti rješenje o privremenoj zabrani rada advokatskoj kancelariji što je suprotno zakonu, jer je samo Advokatska komora RS ovlaštena da izrekne mjeru privremene zabrane rada djelatnosti, odnosno brisanja iz imenika advokata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana