Адвокати траже 4,3, Влада обезбиједила 2,6 милиона КМ

nezavisne.com
Адвокати траже 4,3, Влада обезбиједила 2,6 милиона КМ

Бањалука - Због дуговања од 4,3 милиона КМ из претходних година, адвокати у Републици Српској одлучили су се да од 1. фебруара наредне године обуставе рад.

Адвокатима се дугује за одбране по службеној дужности за дио 2010, затим за 2012, 2013, 2014. и 2016. годину и уколико се у наредних два-три мјесеца не постигне договор, адвокати ће обуставити рад.

“Дали смо Влади РС рок од три мјесеца и надамо се да ће проблем бити ријешен. Министар (Антон Касиповић, министар правде РС) је успио обезбиједити да у буџет за наредну годину уђе 2,6 милиона КМ и вјерујем да ће се наћи и остала средства. Тај дуг је стар седам година и није од јуче. Дуг из ове године се редовно плаћа, онај из прошле године плаћен је у износу од 97 одсто, 2015. је плаћена у износу од 98 одсто”, рекао је за “Независне” Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске додајући да за измирење старог дуга недостаје још 1,7 милиона КМ те да су се адвокати због тога одлучили на штрајк.

Иначе, Законом о кривичном поступку предвиђено је неколико ситуација у којима ће окривљенима бити постављен бранилац по службеној дужности, између осталог, уколико се поступак води због кривичног дјела за које се може изрећи казна затвора преко десет година, затим приликом изјашњења о приједлогу за одређивање притвора за вријеме док траје притвор.

Такође, бранилац по службеној дужности осумњиченом ће бити додијељен ако суд утврди да је то потребно због сложености предмета, менталног здравља осумњиченог, односно оптуженог или других околности у интересу правде.

“Влада Републике Српске предвидјела је у нацрту буџета за наредну годину 2,6 милиона КМ за измиривање и то ће бити исплаћено. Са Адвокатском комором и њиховим руководством предвиђено је и потписивање меморандума о начину измиравању. Ниједног, никаквог реалног, рационалног разлога за било какво отежавање рада или штрајка нема”, рекао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске, за “Независне”.

Он је рекао да ће Влада Републике Српске све обавезе извршити у ратама како се договори са руководством адвоката и мисли да је ово први пут да ће бити измирена сва дуговања и да ће људи добити своје заслужене зараде.

“Не желим тумачити шта је разлог за одлуку коју су донијели. Моја обавеза је била да водим рачуна и о плаћањима и Влада Републике Српске је спремна и вољна да изврши све обавезе”, рекао је Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана