Advokati jači od Ustavnog suda RS

Darko Momić
Advokati jači od Ustavnog suda RS

Banjaluka - Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske u nedjelju je donio odluku da upis u Imenik advokata ostane 7.000 maraka, iako je Ustavni sud Republike Srpske 31. oktobra donio presudu da odluka o visini troškova upisa u Imenik advokata od 27. maja prošle godine, kojom je propisan navedeni iznos, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Ovakva odluka izazvala je nezadovoljstvo advokatskih pripravnika u Srpskoj, koji smatraju da je Izvršni odbor Advokatske komore RS počinio krivično djelo, jer nije sproveo odluku Ustavnog suda RS, dok iz komore odbacuju te optužbe i odgovaraju da je novom odlukom presuda u potpunosti sprovedena.

- Odluka Ustavnog suda RS kaže da su troškovi upisa od 7.000 maraka previsoki i paušalno određeni i da je to neustavno, te da moraju troškove upisa odrediti prema stvarnim troškovima. Advokatska komora je morala da uskladi visinu upisa sa stvarnim troškovima, a oni su realno nikakvi, jer podrazumijevaju troškove registratora i par listova papira. Knjigovodstveno su taj iznos navukli na 2.000 KM, jer su uračunali plaćanje dnevnica za članove Izvršnog odbora i slično, ali to je opet višestruko više od stvarnih troškova upisa - kaže jedan od advokatskih pripravnika iz Istočnog Sarajeva, koji je insistirao na anonimnosti.

On ističe da u FBiH, odnosno u Kantonu Sarajevo upis u Imenik advokata iznosi 2.000 KM, dok je u ostalim kantonalnim komorama i manji, kao i da je u Srbiji bio propisan sličan iznos kao i u Srpskoj, ali nakon što je Ustavni sud uvažio apelaciju, utvrđen je iznos od oko 400 evra. Naš sagovornik objašnjava i da član 341. Krivičnog zakonika RS kaže da će se službeno ili odgovorno lice koje odbije da izvrši odluku Ustavnog suda RS koju je dužno da izvrši kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, ali ne vjeruje da će iko iz Izvršnog odbora komore biti sankcionisan zbog sporne odluke.

Predsjednica Izvršnog odbora Advokatske komore RS Irena Puzić-Obradović odbacuje optužbe na račun komore i kaže da je odluka Ustavnog suda RS u potpunosti sprovedena.

- Kada se kompletna presuda pažljivo pročita, jasno je da Ustavni sud RS nije osporio propisanu visinu troškova upisa od 7.000 KM, već je osporio to što odluka nije detaljno obrazložena, odnosno što nije precizirano koji su to troškovi upisa - kaže Puzić-Obradović.

Prema njenim riječima, Izvršni odbor Advokatske komore RS u nedjelju je na sjednici, koja je trajalo jako dugo i na kojoj je većina vremena posvećena tom pitanju donio novu odluku o visini troškova upisa u Imenik advokata, u kojoj je detaljno navedeno i obrazloženo o kojim troškovima je riječ.

- Precizno je obrazloženo o kakvim troškovima je riječ, čime je opravdana visina troškova u iznosu od 7.000 KM, odnosno odlučeno da ostane dosadašnji iznos - kaže Puzić-Obradović.

Stvarni troškovi

U presudi Ustavnog suda RS, kojom je osporena odluka o visini troškova upisa u Imenik advokata, navedeno j da je “sud cijenio da se troškovi upisa mogu odnositi samo na stvarne troškove ovog postupka”.

- Pojam “troškovi” mora da podrazumijeva stvarne troškove postupka upisa u Imenik advokata, zasnovane na objektivnim pokazateljima. Stvarni troškovi upisa su novčani izraz stvarnih utrošaka pojedinih elemenata postupka, uključujući trošenje sredstava za rad, te ne mogu predstavljati prihod Advokatske komore u paušalnom iznosu - navedeno je u presudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana