Advokat Tome Kovača: Optužnica Tužilaštva BiH na klimavim nogama

RTRS
Advokat Tome Kovača: Optužnica Tužilaštva BiH na klimavim nogama

Beograd - Optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislava Kovača na klimavim je nogama, tvrdi njegov branilac Aleksandar Lazarević.

 Kaže da je Tužilaštvu BiH bilo potrebno novo zvučno ime, koje će Srebrenicu ponovo dovesti u centar pažnje, i da je zato optužnica protiv Kovača i podignuta.

Optužnica protiv Kovača koja se temelji na falsifikovanim dokumetima, da je on kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske komandovao i imao nadzor nad policijskim snagama koje su učestovale u zločinima u Srebrenici, je na staklenim nogama, ističe Lazarević.

"To što mu je stavljeno na teret kako prva radnja koju je on navodno preduzeo, je upućivanje jedinica policije na teren Srebrenice, a zasnovano je na naređenju od 10.juna 1995. To je naređenje broj 64/95. To naređenje je temelj svih optužnica protiv policije u optužnicama koje su podignute od strane Tužilaštva BiH. Bila je jedna od ključnih dokaza u Hagu koja se analizirala od samog početka", rekao je branilac Tomislava Kovača Aleksandar Lazarević. 

Kovač tvrdi da to naređenje on nije izdao niti potpisao, što potvrđuje i originalni dokument koji se nalazi u Haškom tribunalu, a na kome nije Kovačevo ime i prezime. Sve to poznato je i Tužilaštvu BiH.

"Ti papiri su u posjedu Tužilaštva BiH, bar kopije i to mogu da vam kažem sa punim pravom. Između ostalog i ja imam kopije i ja sam ih predavao Sudu BiH i orginalni papir koji je ovjeren od strane Haškog suda na kome piše da je taj dokument u posjedu Haškog tužilaštva", dodao je Lazarević.

Nalazi u Haškom tribunalu u predmetima Krstić, Blagojević, Jokić, Popović i drugi potpuno su suprotni onome što tvrdi Tužilaštvo BiH, jer svaka presuda govori o tome da su jedinice policije koje su učestvovale u Srebrenici bile pod komandom vojske, što isključuje bilo kakvu drugu komandu, kaže Lazarević.

"To je svima jasno koji se bave ozbiljno, da li je to u pitanju SIPA, OBA i sve te službe, a da ne govorim o haškim službama 
ne bih ja danas ovdje sjedio. Sigurno bi bio optuženik u Haškom tribunalu da ja, ne da nisam htio, ne da nisam izdao naredbu, nego nisam htio da u tome učestvujem", naglasio je Kovač.

Kovač smatra da su optužbe usmjerena ne samo prema njemu lično, već i instituciji policije Republike Srpske koja je opstala i ostala i koju je priznao i Dejtonski sporazum. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana