Адвокат Миодраг Стојановић: Хаг се пере од смрти Праљка

Горан Маунага
Адвокат Миодраг Стојановић: Хаг се пере од смрти Праљка

Хаг - Секретаријат Хашког трибунала покренуо је у петак стручну провјеру унутрашњег рада тог суда која ће се одвијати одвојено од истраге коју спроводе холандске власти о самоубиству бившег команданта Главног штаба ХВО-а Слободана Праљка, који је након изрицања пресуде у судници попио отров.

Из Хашког трибунала је саопштено да је провјера покренута у складу са стандардним процедурама и да ће је водити судија из Гамбије Хасан Б. Џелоу, који је бивши тужилац Међународног кривичног суда за Руанду и Механизма за међународне кривичне судове.

- Циљ овог поступка је процјена процедура и давање препорука које у будућности могу помоћи другим судовима. Резултати ће бити стављени на увид јавности - наведено је у саопштењу Хашког трибунала.

Адвокат Миодраг Стојановић, који је у Хагу био у тиму одбране генерала Ратка Младића, каже да је интерна контрола покренута због покушаја прања од очигледних пропуста у процедурама Хашког трибунала, које су довеле до самоубиства Праљка.

- Та провјера односиће се само на тај дио процедура и поступака у безбједносним елементима. То неће бити никакво отварање истрага у осталим сумњивим случајевима, попут смрти оптужених у хашким ћелијама или недозвољавања да домаћи љекари прегледају Младића и хрватску шесторку док им не буду изречене и објављене пресуде - каже Стојановић.

Он је увјерен да је то пут на чијем је крају оцјена да Хашки трибунал ради по свим процедурама и да нема пропуста.

- Студиознија истрага требало је да буде покренута још кад је у Шевенингену 2006. године самоубиство вјешањем извршио бивши премијер Републике Српске Крајине Милан Бабић или када је од посљедица срчаног удара, такође 2006. године, подлегао предсједник Србије Слободан Милошевић - каже Стојановић.

Додаје да су тада обавили истрагу и написали извјештаје, али да је све стало на томе.

- У Трибуналу контролишу и провјеравају сами себе и свој рад па је нормално да изнесу позитивне оцјене. Ураде они истрагу, али њен квалитет је више него под знаком питања. Тако ће бити и са провјером случаја „Праљак“ иако су пропусти толико очигледни да их не могу прикрити, ни рећи да их није било. За потпуну истину ревизију би требало да уради неко трећи - рекао је Стојановић.

Провјера унутрашњег рада Хашког трибунала почеће сљедеће седмице, а извјештај ће бити састављен прије његовог затварања 31. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана